M-am inspirat pentru aceasta prajitura de pe un site unguresc. Imi facuse cu ochiul si am zis ca trebuie neaparat sa o incerc. Asa am si facut. In momentul in care am pregatit blatul, am zis ca va fi un fiasco prajitura asta, dar surpriza ... demult nu am mai mancat asa prajitura buna! E atat de buna de nu te poti opri din mancat!
"Retete festive de iarna"
Blatul: Se bat albusurile spuma tare cu praful de sare. Se lasa deoparte.
Untul cu zaharul se mixeaza bine pana devine spumos.
Faina, nuca macinata si praful de copt se amesteca. Se adauga peste crema de unt in 2 reprize si se mixeaza bine. Se adauga spuma de albusuri in etape, amestecand usor cu o spatula.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunea de 22x33 cm. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute.
Crema de galbenus: Cat timp se coace blatul, galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana ce acestea se deschid la culoare si devin spumoase. Dupa ce au trecut 25 de minute, se scoate blatul, se intinde crema de galbenusuri si se da din nou la cuptor inca 15 minute si la 150 de grade.
Crema de nuca si ciocolata: Intr-o cratita se pune laptele cu zaharul si zaharul vanilat pe foc. Se lasa sa firaba pana se topeste zaharul. Se adauga ciocolata amaruie. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se ia de pe foc si se pune esenta de rom su nuca macinata in laptele fierbinte. Se amesteca bine. Se lasa sa se racoreasca usor si se pune untul taiat in cubulete. Se amesteca bine pala la omogenizare.
se scoate prajitura din cuptor, se lasa 10 minute apoi se pune crema de nuca deasupra. Se niveleaza apoi se presara deasupra cele 50 g nuca macinata.
Se mai lasa la racit apoi cu ajutorul unui pahar se decupeaza semilune.
Pofta buna!
1
Fata de reteta originala, eu am mai redus cantitatea de zahar. Daca credeti ca si asa e prea mult, mai reduceti.
2
Am adaugat ciocolata amaruie in crema pentru a nu fi asa de dulce, daca nu va place puteti pune ciocolata cu lapte.
3
Compozitia pentru blat poate va parea ca e prea consistenta, prea tare dar e ok, se va coace frumos si va fi pufos.