Pentru această reţetă m-am inspirat de pe blogul Jamilei ( aluatul) şi ,,Pasiune pentru bucatarie,, ( cremeux).
Se pregăteşte aluatul pentru tartă: se pun în vasul robotului de bucătărie făina cernută şi untul tăiat cubuleţe.
Se mixează cât să obţinem o consistenţă nisipoasă.
Se adaugă apoi gălbenuşul şi apa rece puţin câte puţin.
Se omogenizează bine totul, apoi se scoate aluatul pe blatul de lucru şi se frământă câteva secunde.
Din el se formează un disc pe care îl acoperim cu folie de plastic şi pe care îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Între timp preparăm cremeux-ul ( cremă delicioasă, fină, dar fermă de ciocolată) : se înfierbântă într-un vas la foc mic frişca lichidă şi laptele.
Gelatina se hidratează cu 2 linguri de apă rece şi se dă deoparte.
Cu un tel se amestecă pentru câteva minute gălbenuşurile cu zahărul.
Peste crema de gălbenuşuri se toarnă în fir subţire şi amestecând continuu lichidul fierbinte, apoi totul se pune înapoi la foc mic şi se amestecă până se îngroaşă ( cca 2 – 3 minute).
Crema îngroşată se pune peste ciocolata ruptă în bucăţele şi se amestecă până la topirea completă.
Gelatina se lichefiază la foc mic, apoi se toarnă peste crema de ciocolată.
Se dă la rece să capete consistenţă.
Aluatul de tartă se scoate de la rece, se întinde cu un sucitor pe blatul pudrat uşor cu făină, apoi se pune în formă, se tasează bine şi i se îndepărtează marginile.
Se înţeapă din loc în loc, apoi se acoperă cu hârtie de copt peste care turnăm boabe speciale de ceramica, orez, fasole etc.
Se coace la 180 grade pentru 40 de minute ( după 20 de minute se pot îndepărta boabele şi se poate coace blatul simplu în continuare).
Se lasă la răcit, se toarnă cremeux-ul şi se nivelează.
Se poate pune deasupra o glazură preparată din 100/150 ml frişcă lichidă şi 100/150 g ciocolată.
Se dă la frigider peste noapte şi apoi se poate orna după imaginaţie.
Poftă bună!