Uneori mi se pare că nu fac prea des tiramisu, oricum nu atât de des pe cât aș dori, pentru că în comerț nu se găsește mascarpone întotdeauna. De această dată, când am găsit doar o cutie rătăcită pe raft, mi-am propus să fac tiramisu la cupă, după rețeta pe care o am de mult timp. Am preparat termic gălbenușurile, nu pentru că aș avea rețineri în ceea ce privește ouăle crude, ci pentru că așa este rețeta pe care o fac de ani de zile.
Pentru însiroparea pișcoturilor am făcut cappuccino, la care am adăugat o linguriță de cafea instant, iar pentru decor am preferat ciocolata răzuită, care mi se pare mai estetică și mai bună, decât cacaua amară și crudă. Nu am adăugat lichior, sau altă băutură alcoolică.
Din ingredientele de mai jos am făcut patru porții, trei în cupe și una ”la pachet”.
Se face o cafea (eu am făcut cappuccino, în care am adăugat 1 linguriță de cafea instant) din ingredientele de mai sus și se lasă să se răcească.
Se mixează spumă zahărul tos cu gălbenușurile, se adaugă laptele. Se dă vasul la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția, când se ia de pe foc.
Se pune mascarponele într-un bol, se omogenizează și când se răcorește compoziția cu gălbenușuri, se încorporează puțin câte puțin, mixând întruna, ca să nu fie cocoloașe.
Separat se mixează smântâna rece cu două linguri de zahăr pudră, adăugate treptat. Când frișca ajunge la consistența dorită, se încorporează în compoziția cu mascarpone și gălbenușuri și se omogenizează.
Se înjumătățesc pișcoturile și se trece fiecare câte o secundă prin cafeaua pregătită și răcită. Se pun pișcoturile însiropate în cupe, se adaugă în fiecare câte două linguri încărcate de cremă și câte două-trei jumătăți de linguriță de gem.
Se pune al doilea strat de pișcoturi însiropate, se acoperă cu cremă, se decorează cu ciocolată răzuită, bucățele de napolitană și gem.
Se dă la frigider pentru 3-4 ore, după care se poate servi.
1
Tratați termic gălbenușurile, până ce se îngroașă, pentru că aceasta va contribui la reușita cremei.
2
Pentru frișcă, recomand folosirea smântânii naturale. Smântâna trebuie neapărat să fie rece.
3
Când faceți frișca, nu mixați prea mult timp smântâna, pentru a nu se transforma în unt dulce.
4
Însiropați pișcoturile doar o secundă, pentru că se înmoaie rapid.
5
Pentru decor puteți folosi cacao (dacă vă place) și ornamente după preferință.
6
Tiramisu trebuie lăsat câteva ore la frigider, înainte de servire.