Am vazut acest tort la Jamila si le-am pregatit pentru ziua mea. A fost un deliciu!!! Eu am folosit doua feluri de sosuri dar reteta era cu un singur sos, cam atat am modificat la reteta. Merita sa-l incercati! :X Multumesc Jamila pentru reteta!
Ouale se pun in bolul unui mixer, se aduga praful de sare si se porneste mixerul pentru a bate ouale. Incepem a adauga in ploaie zaharul dupa ce am marit viteza mixerului. Lasa ouale la mixat pana isi tripleaza volumul. Peste oua adaugam uleiul si esenta de vanilie, amestecam usor, punem faina in ploaie si amestecam de jos in sus cu miscari largi. Compozitia se toarna intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute. Scoatem blatul din cuptor si-l lasam sa se racoreasca. Il taiem a doua zi.
SOSUL DE FRUCTE
Punem zmeura intr-o cratita si o pasam cu un mixer vertical, adugam zaharul dupa gust si-l lasam sa fiarba 10 minute. Trecem sosul prin strecuratoare si-l pasam cu o lingura pentru a scapa de toate semintele.
Folosim acelasi procedeu si la afine.
Avem doua sosuri de fructe: un sos de zmeura si unul de afine pe care le lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Trecem la taiat blatul de tort in trei sectiuni, astfel am obtinut trei felii de blat.
Peste siropul de zmeura adaugam apa si cu acest sirop trecem la insiroparea blatului. ( sau puteti folosi sirop de zahar cu vanilie sau compot de fructe)
CREMA
Se amesteca mascarpone(trebuie sa fie rece de la frigider) cu zaharul pudra , mixam incet dupa care dam la viteza mare si adugam vanilia. Va fi o crema densa care nu cade din lingura.
FRISCA
Frisca lichida va fi rece de la frigider si o vom batem la viteza medie- spre mare pana se va intari.
Luam cate o lingura de frisca si o adaugam peste mascarpone dupa care amestecam cu miscari largi cu ajutorul spatule pana incorporam toata frisca.
ASAMBLAREA TORTULUI
Pentru asamblarea tortului folosim inelul detasabil pe care il asezam pe un platou.
Insiropam prima felie de blat cu sirop de zmeura, apoi adaugam din sosul de fructe( zmeura) care s-a ingrosat si-l intindem foarte bine. Dupa ce am intins foarte bine sosul punem o treime din crema si cu ajutorul spatulei nivelam crema. Urmeaza cea de-a doua felie de blat pe care o insiropam si venim cu sosul de fructe ( afine) , procedam ca la prima felie de blat, urmeaza crema , nivelam si urmeaza ultima felie de blat pe care am insiropat-o separat si i-am pus sos de fructe( zmeura) si o vom pune cu partea unsa in jos, peste tort, revenim cu crema dar nu foarte multa si o intindem bine si dam tortul in frigider peste noapte. A doua zi scoatem tortul din frigider si cu ajutorul spatulei desprindem usor peretii, deschidem usor inelul si-l indepartam cu grija, iar cu crema ramasa imbracam peretii tortului si-l ornam cum ne place.
1
ingredientele pentru blat vor fi la temperatura camerei
2
faina se cerne in momentul adaugarii peste ouale batute spuma
3
blatul se taie a doua zi
4
mascarponele pentru crema se foloseste rece de la frigider
5
frisca lichida va fi rece de la frigider