Retete festive de iarna
Incepem cu pregatirea blatului: batem albusurile cu putina sare,si le lasam deoparte. Cu ajutorul mixerului batem galbenusurile cu zaharul, adaugam laptele, uleiul,si faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Adaugam si albusurile prin rasturnare cu o paleta, usor.
Punem compozitia intr-o tava detasabila cu diametrul de 24 cm.,in care am pus hartie de copt.
Bagam la cuptor 25-30 minute.
In acest timp pregatim crema: amestecam mascarpone cu frisca batuta cu zaharul si o vanilie. Laptele cu galbenusul cu zaharul le fierbem un minut, apoi adaugam amidonul si lasam la racit.
Amestecam cele doua compozitii,in care am pus si gelatina inmuiata in prealabil in 2-3 linguri de zeama din compot,si incalzita pe baie de abur.Adaugam acum si fructele taiate cubulete si bine scurse si amestecam usor.
Dupa ce blatul s-a racit complet indepartam foaia de copt si il taiem in jumatate. Asezam din nou in forma detasabila primul blat, punem crema , intindem bine cu o paleta si apoi punem si al doilea blat, presand usor.
Il punem la frigider si pregatim glazura: incalzim frisca lichida pe baie de abur, pana aproape de fierbere, dam la o parte, punem ciocolata sfaramata,si mestecam pana se topeste,adaugam si untul,apoi si lingura de coniac. Indepartam inelul detasabil,si turnam usor glazura putin racorita din mijloc spre margine,lasand sa se scurga putin pe margine,pentru un aspect frumos. Dam la frigider .
Ornam cu frisca batuta cu putin zahar si o vanilie,dupa cum ne place!
1
Nu fierbem gelatina, pentru ca nu mai are efectul dorit!