Nu am facut (nici macar nu am gustat) niciodata dulceata de nuci verzi si dulceata de trandafiri. Tot am vazut ba aici, ba pe fb, ba una ba alta. Tot cu gandul la ele eram. Am zis ca macar un sfert de portie de dulceata de nuci sa fac, cat sa gust, sa vad si eu cum e. Mi s-a implinit dorinta. Am primit 304 (pe numarate) nuci verzi, asa ca sa nu ma plictisesc. Am rasfoit bucatarasul in cautare de retete si m-am apucat de treaba, e drept cu ajutor! Si a iesit ce a iesit! Mie imi place mult gustul acela dulce amarui, e bun rau!
Deci, dupa cum spuneam am primit nucile, acestea trebuiesc culese pe la inceputul lunii iunie cand inca nu este formata coaja la ele.
Se curata de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Se folosesc manusi la curatarea lor, altfel ne inverzim pe maini. Intr-un vas mare cu apa se pun nucile imediat dupa curatare. Se schimba de mai multe ori apa la ele. Se lasa peste noapte in apa.
A doua zi se arunca apa si se pun nucile la scurs. Intr-o oala incapatoare se pune apa cu zaharul la foc si se fierbe pana incepe sa se lege siropul. Se adauga nucile si se lasa inca la fiert. Intre timp se adauga si zeama de lamaie. Este gata dulceata cand siropul incepe sa se lege. Se toarna dulceata in borcanele fierbinti, se capseaza si se pun in paturi la caldurica timp de 2-3 zile, dupa care se depoziteaza in camara.
Multa munca dar rezultatul este pe masura! Cel putin pentru mine!