Astazi am gatit fasole pentru prima oara si, in ciuda emotiilor, a iesit delicioasa. Pentru ca am fiert mai multa (1 kg), din jumatate am decis sa fac si fasole batuta, iar restul sa o las pentru ciorba, a carei reteta o gasiti mai sus.
Alegi fasolea de seara, o speli bine in cateva ape si o pui la inmuiat in apa calda. Dimineata (sau cand te trezesti), arunci apa, o speli iarasi, pui alta apa (rece), adaugi sare si o pui la fiert. Daca ai oala sub presiune, o sa dureze cam 30-40 de minute, in functie de cat de batran e bobul; daca nu ai, ca mine, o sa dureze cam 2-3 ore. Cand s-a fiert, o scurgi de apa si o mixezi, adaugand sare, busuioc, boia dulce si usturoiul pisat. Cand s-a mai maruntit, pui uleiul la incins si asa fierbinte il adaugi peste fasole, mixand in continuare. Daca e nevoie, poti sa mai subtiezi cu apa in care a fiert. Cans s-a racit, o intinzi pe felii de paine prajita si decorezi cu gogosari murati, legume proaspate, verdeata sau boia dulce.
1
Busuiocul uscat se pune si in ciorba, pentru a reduce flatulenta. Daca nu te omori dupa gustul busuiocului, dar ai busuioc proaspat (in buchet), il poti pune in apa in care inmoi fasolea de seara, apoi il arunci.