Multa lume evita sa faca friptura de vita pentru ca in final iese foarte tare. Daca, insa, folosesti carne de buna calitate si nu lasi prea mult carnea la cuptor, friptura trebuie sa iasa excelenta.
Scoate carnea din frigider cu 4-5 ore inainte de a o prepara, ca sa ajunga la temperatura camerei.
Incalzeste cuptorul tare, la 200 C.
Taie morcovii si ceapa rondele, Daca sunt mari, taie cateii de usturoi in doua. Pune legumele pe fundul unei tavi nu foarte mari, care sa cuprinda carnea.Toarna 100 ml de apa si presara 1 lingurita de sare.
Leaga carnea cu sfoara din loc in loc, ca sa-si pastreze forma. Unge carnea cu ulei si presar-o cu piper (nu cu sare). Pune carnea deasupra legumelor.
Pune tava in cuptor si lasa 30 minute. Dupa aceasta redu temperatura la 180 C si coace inca o ora, pentru o friptura de vita bine facuta. Din cand in cand stropeste carnea cu sosul format.
Scoate tava din cuptor si acoper-o cu o folie de aluminiu. Lasa friptura de vita sa se odihneasca 20 de minute inainte de a o taia. Dupa aceasta taie sfoara cu o foarfeca si cu un cutit bine ascutit taie felii din friptura.
Serveste friptura de vita cu sosul de legume format in tava si cu garnitura de cartofi frantuzesti
1
Ca sa fii sigura ca friptura de vita e bine facuta, cel mai bine e sa-ti cumperi un termometru special. Se infige in centrul bucatii de carne si se baga in cuptor odata cu ea. Pentru o friptura bine facuta, temperatura carnii trebuie sa ajunga la aproximativ 80 C. Pentru o friptura rozalie (sau medium cum zic englezii) temperatura e de 70 C, iar pentru una in sange temperatura este de 60 C.
2
Daca nu ai termometru, e mai greu sa iti dai seama cand friptura de vita e gata, pentru ca depinde de tipul de carne folosit si de grosimea bucatii de carne. Pentru muschiuletul de vita in sange, timpul de coacere este de 40 minute pe kg + 20 min. Pentru friptura medie 50 minute pe kg + 25min, iar pentru friptura bine facuta 60 min pe kg + 30 min.