In general lumea se fereste sa prepare friptura de vita deoarece la final carnea ramane tare.Daca insa o gatiti corect carnea de vita devine buna si frageda.
Scoatem carnea cu cel putin o ora inaintea prepararii, pentru a ajunge la temperatura camerei, dupa care o spalam bine, o taiem felii potrivite, o crestam din loc in loc, o dam cu ulei si pe o parte si pe cealalta, o dam deoparte.
Intre timp taiem legumele dupa preferinte si le punem intr-o tava unsa cu ulei, apoi punem carnea.
Intr-un castron punem 2-3 linguri de suc de rosii sau tocana de legume si le amestecam cu o cana de apa si cu sare, apoi o punem peste friptura de vita.
Condimentam cu piper, punem si foile de dafin si dam tava cu friptura de vita la cuptor pentru 1 ora.
Cand este aproape gata stropim friptura de vita cu cateva lnguri de vin.
Asezonam cu verdeata.
1
Friptura de vita va fi mult mai frageda daca se rumeneste la o temperatura potrivita decat daca se rumeneste rapid intr-un cuptor incins. Dupa ce e gata, friptura de vita se lasa sa se odihneasca la cald timp de 5-10 minute, astfel friptura va fi suculenta si frageda.
2
nu se pune sare pe feliile de carne, pentru ca va scoate tot sucul din ea.
3
daca aveti carnea mai batrana, atunci puteti face o marinata din o ceapa taiata bucati, 2 catei de usturoi taiati felii, cateva boabe de coriandru pisat, cateva frunze de busuioc, o jumatate de lingurita de miere dizolvata intr-un pahar de vin alb, o crenguta de cimbru. In acest amestec se pun feliile de carne, se acopera castronul cu o folie si se da la frigider.