Galusti de aur

de Brindusa in Prajituri, 16 Oct 2011 | 6179 vizualizari

 

Este o prajitura mostenita de la bunica.

 

INGREDIENTE

  • 250 g faina pentru cozonac
  • 50 g unt, topit si racorit
  • 50 g zahar tos
  • 1 ou
  • 20 g drojdie proaspata
  • Cca 130 ml lapte caldut
  • Un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • lingura rom
  • Gem de gutui (sau alt gem care iti place)
  • 100 g unt topit
  • 100 g nuci macinate + 50 g zahar tos
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galusti de aur:

Intr-un castron de 2l, amesteca drojdia cu zaharul si laptele caldut. Lasa cateva minute. Se va forma o spuma.

Adauga oul si amesteca. Adauga untul, vanilia, romul si sarea. Amesteca.

Adauga faina si amesteca cu lingura 6-7 minute. Coca e prea moale ca sa fie amestecata cu mana.

Aduna toata coca de pe margini cu o spatula.

Acopera castronul cu folie de plastic. Lasa castronul la temperature camerei pana ce coca isi dubleaza volumul (cam o ora)

Scoate coca pe masa data cu faina. Presara faina peste coca. Intinde foaie de 1 cm grosime. Taie foaia in patrate cu latura de 5 cm. Pe fiecare patrat pune ½ lingurita de gem. 

Aduna marginile de coca, ca sa formezi o galusca. Repeta pana ce ai facut toate galustile.

Unge bine cu unt o tava termorezistenta (si o cratita e buna).Trece o galusca prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci + zahar si pune-o in tava. Repeta cu celelalte galusti si pune-le unele langa altele, neinghesuite. Cand termini primul rand, incepe inca unul deasupra. In final toarna deasupra untul ramas si 2 linguri din nuci. Lasa la crescut jumatate de ora. In timpul asta incalzeste cuptorul la 190C. Coace timp de 30- 40 minute, la 180 C.

Scoate tava din cuptor si lasa galustile sa se raceasca putin. Mananca-le caldute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Galusti de aur" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu capsuni si crema de vanilie