“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri, 15 Dec 2011 | 6463 vizualizari

 

In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri.
Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate.
Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline, care adauga un plus de aroma.
Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an.
Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor.
Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra.

 

INGREDIENTE

  • 2 litrii lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza -muselina  
  • rozmarin  
  • ardei iute
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA “Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”:

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.

Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la  frigider.

Acesta se consuma uns pe lipie arabeasca sau se foloseste pentru prepararea unui mare numar de aperitive:“mezze”.

Pentru labaneh concentrat se mai lasa 2-3 zile la frigider; se recomanda schimbarea muselinei dupa 24 de ore.

Bilutele de labaneh se pun in borcane sterilizate in prealabil si se adauga  ulei de masline virgin.

Se pot condimenta optional cu oregano verde, rozmarin sau ardei iute.

Se scot bilutele de iaurt pe un platou si se servesc cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cordon bleu cu dovlecei la cuptor

de Rocsi 9

ieri la 20:27

Tartă cu frișcă și fructe - Deliciul pufos și cremos care te cucerește

pe 02.05 la 10:06

Chec cu cacao și ciocolată albă - Desert rapid și delicios

pe 02.05 la 09:29

Tartă cu cartofi - Cea mai simplă și savuroasă rețetă

pe 02.05 la 09:26

Sendvișuri reinterpretate la cuptor - Super gustoase și ușor de făcut

pe 01.05 la 08:32

TOP
utilizatori

oanapl

2000 puncte

Valclaudia

107 puncte

vasimur

81 puncte

RODIMUR

56 puncte

MotanLaOale

49 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Briose aperitiv