Cu siguranta cunoasteti si voi o multitudine de retete care contin lapte de cocos...si cu siguranta l-ati cautat prin magazine. uneori l-ati gasit, asa ca mine, alteori nu, tot ca mine:) Insa eu recunosc ca am fost oarecum dezamagita de pretul sau si de conservantii continuti in cutii, asa ca m-am hotarat sa gasesc varianta perfecta. Si cred ca am gasit-o! Unde mai pui ca-ti poti face propriul lapte de cocos, oricat de mult sau de putin e nevoie pt. prepaparea diferitelor retete. E extrem de usor de preparat...si foarte ieftin.
Asadar, sa trecem la treaba!
Pt. lapte de cocos avem nevoie de nuca de cocos (sau fulgi de cocos), apa fierbinte si cam atat!
Pt. ca eu nu am gasit nuca de cocos cand am avut nevoie (si e si greu de spart), am ales varianta fulgi de cocos, cei pe care-i cunoastem toti. Nuca de cocos (si implicit fulgii) contin multe grasimi, asa ca laptele rezultat este foarte gras...voi il diluati cat va place.
Deci, fulgii de cocos (cca 100 gr) se lasa la hidratat cu 1 cana apa fiarta (cca 10 min)--asta pt. ca fulgii sa-si recapete proprietatile. Se toarna totul in blender si se pulseaza 1 min, apoi se strecoara lichidul rezultat (laptele). Apoi, fulgii se pun din nou in blender cu inca 1 cana de apa fiarta si se mai mixeaza odata...din nou se strecoara si se amesteca cele 2 lichide...astfel am obtinut laptele de cocos. Veti observa ca este foarte aromat si gras (il puteti dilua si aroma dupa preferinta cu fructe, vanilie, scortisoara, cardamom, etc)
Se lasa la racit, apoi e gata pt. consum ca atare (mie imi place foarte mult), sau se poate utiliza la prepararea diverselor mancaruri, budinci, prajituri, etc.
Se poate pastra la frigider in recipiente de sticla cca 3 zile. Daca il lasati peste noapte, veti observa ca deasupra lui se formeaza o pelicula ferma--aceea este untul de cocos, pe care, de asemenea, il puteti include in retete multiple.
Enjoy!