Smochinele astea nu se mai satura sa se inmulteasca si imi dau mie de lucru, in caz ca am vreun gand sa lenevesc. M-am gandit eu ca o parte din smochine sa le transform intr-un lichior, asa ca m-am pus pe treaba sa nu ma lenevesc prea rau. In reteta ppe care am gasit-o scria ca trebuie alcool de 45 grade, eu n-am avut, dar am pus o tuica de gutui traznet de buna ( zic unii, eu nu beau tuica dar m-am specializat in facut tuicomicina). Azi am executat prima etapa din cele 3 etape prin care trebuie sa treaca acest lichior.
Mai intai am spalat smochinele, le-am taiat coditele, apoi le-am taiat in sferturi, le-am asezat intr-un borcan incapator si am turnat tuica peste ele. Aceasta este prima etapa, se lasa la macerat o saptamana, se amesteca din cand in cand. Dupa o saptamana se fierbe un sirop din zahar si apa, se raceste apoi se toarna peste smochine si tuica, se mai lasa o saptamana la macerat, se amesteca din cand in cand, aceasta este a doua etapa. Ultima etapa consta in strecurarea fructului de lichid, punerea lichidului in sticle de sticla, se lasa la fermentat 2 luni de zile. Deci ne auzim si povestim la inceput de decembrie ce lichior a iesit, atunci revin si cu fotografii din urmatoarele 2 etape.