Sunt convins că cei care au ajuns pe tărâmurile Eladei au văzut în colţuri de stradă chioşcuri unde se vând gogoşele cu miere şi scorţişoară. Este un desert comun acolo, ieftin şi bun.
Mi-am dat seama că sunt în fapt gogoşi cum face mamaie la ţară...gogoşi la linguriţă - cum zice ea.
Reţeta este simplă şi dacă aveţi musafiri îi puteţi încânta oricând cu aşa ceva. Aveţi nevoie de 300 de grame de iaurt (cât mai gras), două ouă, 25 de grame de drojdie proaspătă, o linguriţă cu vârf de praf de copt, 250 grame de făină, un praf de sare, o linguriţă de zahăr, miere şi scorţişoară.
Ouăle se bat cu sarea, drojdia se desface împreună cu linguriţa de zahăr, iar apoi se amestecă cu iaurtul şi toate cu ouăle. Urmează praful de copt şi făina şi le amestecăm energic. Aluatul este moale, ceva mai gros decât smântâna...
Punem ulei mult la încins şi după ce s-a încins lăsăm focul mic. Luăm din aluat cu ajutorul unei linguriţe pe care o trecem prin apă.
Când se rumenesc frumos le scoatem pe un şervet absorbant, iar apoi le aşezăm frumos pe o farfurie, le garnisim cu miere şi dăm o ploaie uşurică de scorţişoară.
Le servim călduţe, însoţite cu o limonadă rece sau un suc de portocale. Să aveţi poftă!