Este sezonul dovleceilor și din multele rețete pe care vreau să le pun în aplicare am ales-o mai întâi pe aceasta: o mâncărică gustoasă și apetisantă, cu ardei grași mini și cu roșii. Celelalte ingrediente au adus un plus de savoare preparatului, foarte aspectuos, în forma sa finală, nu numai gustos.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Ardeii se spală, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele.
Se adaugă rondelele de ardei în crăticioara cu ceapa și usturoiul și se călesc de asemenea ușor, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile și se înjumătățesc, iar apoi fiecare jumătate se taie în patru.
Se adaugă roșiile în cratița cu celelalte legume călite. Se acoperă cratița cu capac și se lasă la foc mic, până ce roșiile lasă zeama.
Se spală dovleceii, se îndepărtează capetele și se taie apoi sub formă de rondele cu grosimea de 1-1,5 cm.
Se adaugă rondelele de dovlecei în crăticioară, odată cu 100 ml de apă. Se acoperă crăticioara cu capacul și se lasă preparatul la foc mic, să fiarbă înăbușit.
Se adaugă sucul de roșii și se continuă fierberea înăbușită a legumelor, la foc mic.
Din când în când se amestecă ușor în crăticioară, pentru ca toate legumele să se pătrundă bine.
Când legumele s-au pătruns, iar sosul a mai scăzut puțin, se condimentează mâncarea cu: sare, piper și cimbru.
Se ia crăticioara de pe foc, se presară pătrunjel tocat și se poate servi imediat.
1
Pregătiți mai întâi toate ingredientele, în starea în care le veți adăuga în crăticioară. Astfel, veți putea supraveghea atent mâncărica, iar prepararea va dura mai puțin, fără întreruperi.
2
Tăiați legumele grosier, ca să rămână, pe cât posibil, întregi și aspectuoase.
3
Amestecați ușor legumele în crăticioară, ca să nu le sfărâmați și să rezulte un terci.
4
Dovleceii, care fierb ușor, se adaugă la urmă, ca să-și păstreze forma și să nu se terciuiască.
5
Nu adăugați mai multă apă. În caz contrar, ca să scadă sosul, va trebui să fierbeți mâncarea mai mult timp și atunci legumele se vor strivi și mâncărica va avea o culoare închisă.
6
Preparați mâncărica la foc mic, acoperit și astfel legumele își vor păstra culoarea, forma și savoarea.