Intr-un bol adaugam faina,o amestecam cu zaharul,coaja de portocale,sare,facem gaura in mijloc adaugam oaule batute,drojdia dizolvata cu putina apa calduta,smantana si incepem sa framantam adaugand treptat laptele,(daca mai este nevoie adaugam lapte sau apa)la final framantam coca cu ulei(caldut)cca 20 min dupa care acoperim si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul,
Dupa ce a crescut aluatul rupem cate o bucata si pe masa unsa cu ulei,formam snururi dupa care le rasucim formand cifra opt,
Asezam in tava tapetata cu hartie de copt lasand distanta intre ei,
Ungem colacii cu 1 galbenus desfacut cu putin lapte,dam la cuptorul incalzit pana se rumesc frumos deasupra,
Intre timp pregatim Siropul-intr-un ibric adaugam apa,zaharul si lasam sa fiarba cca 5 min dupa care oprim focul si adaugam zaharul si esenta de vanilie,
Dupa ce s-au racit putin mucenici ii trecem prin sirop si ii asezam pe o tava,repetam pana terminam,
Incalzim putin mierea si ungem mucenici dupa care preseram nuca macinata
Daca mai ramane sirop putem turna unsor deasupra la muceni si dam la rece pana isi trage siropul,
Eu am facut si mucenici umpluti cu crema de ciocolata,