Mucenici pentru 9 martie

de Oana in Mancaruri de post, 7 Apr 2009 | 28029 vizualizari

 

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara, in ziua mucenicilor, se deschid Portile Raiului, iar gospodinele pregatesc 40 de colacei numiti mucenici. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea, mucenici au tot forma cifrei 8, dar sunt facuti din aluat de paine, mai mici, uscati in cuptor si apoi fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Daca pana in 8 martie a fost ziua femeii, pe 9 martie se spune ca este ziua barbatului, obiceiul fiind sa se bea si 40 de pahare cu vin in cinstea Sfintilor Mucenici.

 

INGREDIENTE

  • 500g mucenici uscati
  • 4 l apa
  • 400 g zahar
  • esente de rom si vanilie
  • zahar vanilat cu aroma de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de la o lamaie
  • nuca (coapta putin in cuptor si apoi macinata mai marisor)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici pentru 9 martie:

Mama facea intotdeauna mucenicii in casa, din faina cu sare si apa, framanta un aluat elastic, il intindea cu facaletul si apoi cu un aparat special, in forma cifrei 8, decupa mucenicii. Ii punea apoi in tava si ii usca la cuptor

Apa se pune la fiert cu zaharul, iar cand clocoteste se pun mucenicii si se lasa sa fiarba la foc mic, 10 minute. Apoi se opreste focul si se acopera oala cu un capac si se lasa sa se raceasca complet.

Aromele se adauga numai cand siropul este rece, se pune romul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, coaja de lamaie (si portocala, optional). Scortisoara si nuca se pun in farfurie in momentul servirii, altfel se amaraste siropul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici pentru 9 martie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

ryta 1

08.03.2014, 15:28

Lia_ 1

09.03.2014, 09:08

uite ca am intrat ca sa verific daca zaharul se pune in apa. anii trecuti, vecina mea m-a invatat sa il pun doar in farfurie, odata cu nuca, dar mi se parea aiurea si il puneam ca si tine, in apa.

reisnaor_2006 1

09.03.2015, 17:09

si eu am facut ieri si nu mai am ,asi mai fii mancat o portie,foarte buna reteta ta

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rafaello negre (Salam de biscuiti reteta)-post