O painica delicioasa, consistenta si foarte aromata, nu foarte crescuta deoarece contine multa faina de secara si tarate, dar foarte sanatoasa.
Cernem intr-un castron mare faina de grau si de secara, adaugam taratele, zaharul, punem sarea intr-o margine, iar in mijloc facem o adancitura in care punem maiaua. Turnam cate putina apa calda si framantam.Acoperim vasul cu un prosop si il tinem la cald pana isi mareste volumul. Va dura ceva timp si nu va creste foarte mult.
Punem aluatul pe un blat de lemn infainat, il intindem usor si il rulam sub forma de sul. Lasam din nou painea la crescut la loc cald. Cand este crescuta, facem un cutit ascutit cateva crestaturi oblice, presaram putina faina deasupra si dam tava la cuptorul preincalzit. Coacem painea pana se rumeneaste usor si suna a gol cand o lovim. Scoatem painea, o invelim intr-un prosop si o lasam sa se raceasca.