Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale

de bucatarasa in Piine, 10 Aug 2024 | 1106 vizualizari

 



Painea cu secara si seminte este o alegere excelenta pentru cei care cauta o varianta mai sanatoasa si hranitoare a painii traditionale. Secara adauga o aroma distincta si un continut bogat de fibre, ceea ce o face sa fie mai satioasa si benefica pentru digestie. Semintele, cum ar fi cele de floarea-soarelui, in, dovleac sau susan, nu doar ca imbunatatesc gustul, dar adauga si un plus de nutrienti, inclusiv proteine, grasimi sanatoase si minerale esentiale. AceastaPaine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale este perfecta pentru micul dejun sau pentru a fi servita alaturi de supe, salate sau branzeturi.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale
  • 300 g faina de secara
  • 200 g faina alba de grau
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 350 ml apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 50 g seminte mixte (floarea-soarelui, in, dovleac, susan)
  • Optional: 1 lingura de miere pentru un gust usor dulce
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale:

Cum se prepara Paine cu secara si seminte  o varianta sanatoasa a painii traditionale

Pregatirea drojdiei:
Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml de apa calduta. Lasa amestecul sa stea 10 minute, pana devine spumos.

Prepararea aluatului:
        Intr-un bol mare, amesteca faina de secara si faina alba de grau cu sarea si semintele.
        Adauga drojdia activata, uleiul de masline si restul de apa calduta (si mierea, daca o folosesti).
        Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Aluatul va fi mai lipicios decat cel din faina de grau, dar nu adauga prea multa faina suplimentara pentru a nu-l face prea dens.
        Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Modelarea painii:
        Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe o suprafata usor infainata si framanta-l usor pentru a scoate aerul.
        Modeleaza aluatul in forma dorita (paine rotunda sau alungita) si transfera-l intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.
        Acopera-l din nou si lasa-l sa creasca inca 30 de minute.

Coacerea:
        Preincalzeste cuptorul la 220°C.
        Unge painea cu putina apa si presara deasupra seminte pentru un aspect decorativ si o textura crocanta.
        Coace painea timp de 10 minute la 220°C, apoi redu temperatura la 190°C si continua coacerea inca 30-35 de minute, pana cand painea este bine coapta si suna a gol cand este batuta pe partea de jos.

Racirea:
        Scoate painea din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia.

Painea cu secara si seminte este delicioasa si sanatoasa, perfecta pentru a fi savurata in orice moment al zilei alaturi de unt de casa.

Recomandam si paine de secara sau paine integrala de casa

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu secara si seminte o varianta sanatoasa a painii traditionale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Impletituri sarate