Acest desert minunat a fost creat pentru prima data in Australia ,in 1935, pentru celebra balerina rusa ,Ana Pavlova, -de aici, si numele.
(12 felii)
1.Se deseneaza un cerc cu diametrul de 20 cm.pe o hartie pergament.Se decupeaza si se captuseste cu el o forma rotunda de tort, cu acelasi diametru .Se incinge cuptorul la 130*C.
2.Se pun albusurile intr-un castron si se bat spuma tare cu mixerul.Se adauga zaharul cate o lingura o data ,pana ce spuma se ingroasa si devine lucioasa,cca . 5 minute.Se adauga malaiul , in ploaie, esenta de vanilie si otetul, se bate in continuare inca 2 minute -compozitia se va inmuia usor.
3.Se toarna spuma de albusuri in forma.Cu o paleta metalica se face o adancitura in mijloc.Se introduce forma in cuptor pentru 1 1/4 ora,pana cand bezeaua se intareste pe margini,iar pe mijloc este mai moale.Se lasa sa se raceasca.
4.Se pun capsunile intr-o strecuratoare si se spala sub jet de apa rece.Se tamponeaza fiecare capsuna cu un servetel , se indeparteaza coditele.Daca sunt mari, se taie in jumatate,se pun intr-un vas si se stropesc cu lichiorul.Se amesteca si se lasa sa se macereze.
5.Se toarna frisca intr-un vas si se bate bine cu telul pana se face spuma,se adauga smantana si se amesteca usor impreuna pana se obtine o compozitie groasa.Se scoate pavlova din forma si se aseaza pe un platou.
6.In compozitia de frisca si smantana se adauga 3/4 din cantitatea de fructe macerate si se toarna amestecul in mijlocul pavlovei,apoi se decoreaza cu restul de capsuni ,turnand deasupra si lichiorul folosit la macerare.
Obs:Se poate decora si cu alte fructe :kiwi, piersici din compot , ananas ;