O placinta gustoasa si usor de facut
Se amesteca drojdia cu zaharul si se dizolva cu o lingura de lapte caldut.
Jumatate din faina pentru cozonac se amesteca cu sarea, se adauga 7 linguri de ulei, cele doua oua intregi si drojdia amestecata cu laptele.
Se amesteca bine, apoi se adauga iaurtul cate o lingura si la final jumatatea de faina framantand constant, pana la obtinerea unui aluat omogen, nelipicios si elastic (in functie de calitatea fainii poate fi nevoie de mai mult sau mai putin iaurt).
Aluatul framantat bine se aseaza pe o planseta presarata cu faina pentru paine.
Separat, faina pentru paine (80-90 de grame) se amesteca cu 7 linguri de ulei ramase pana se formeaza o pasta.
Aluatul se intinde pe planseta cu ajutorul sucitorului intr-o foaie de aproximativ jumatate de cm. grosime care se unge cu pasta de faina si ulei.
Aluatul se ruleaza strans, se acopera lejer cu folie alimentara si se lasa la temperatura bucatariei aproximativ 10 minute, sa se odihneasca.
Intre timp se prepara umplutura, amestecand toate ingredientele specificate. Dupa cele 10 minute, ruloul de aluat se taie in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire, de dimensiunea tavii de aragaz.
Cu ajutorul sucitorului, se pune foaia in tava captusita cu hartie de copt.Deasupra se pune umplutura si se niveleaza bine.
Deasupra se intinde cea de a doua foaie si se finiseaza ungand foaia cu pensula cu galbenus de ou batut cu doua lingurite de apa rece.
Se da placinta la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, dupa 10 minute se reduce focul la 180 de grade Celsius.
Placinta se coace aproximativ 45-50 de minute, pana se rumeneste frumos.
Tava cu placinta fierbinte, imediat ce se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa in jur de 20-30 de minute sa se mai raceasca, apoi se pudreaza cu zahar pudra
POFTA BUNA!
1
aluatul este foarte bun si pentru placinta cu mere