600 de retete? Daaaaaaaa......impartasite cu voi dragi bucatarasi in aceasta comunitate minunata care mi s-a lipit de suflet. Va multumesc mult tuturor pentru toata aprecierea pe care mi-ati daruit-o de-a lungul acestui timp!
Un deliciu de toamna cu muuuulte mere si muuulta scortisoara, va invit sa-l savuram impreuna...
Se prepara aluatul:
Ouale si un praf de sare se mixeaza cu un tel impreuna cu zaharul, apoi se adauga vanilia si scortisoara. Tin sa va spun ca poate parea extrem sa mai pui si scortisoara in blat si intr-adevar capata un gust intens datorita ei, insa eu iubesc aroma si gustul puternic de scortisoara si consider ca merita incercata aceasta varianta.
Dupa ce se amesteca bine se adauga si iaurtul uleiul, apoi faina si drojdia uscata( care nu necesita dizolvare in prealabil).
Pentru a obtine un aluat care nu se mai lipeste de mana mai este nevoie de inca putina faina.
Lasam aluatul la odihnit exact cat spalam foarte bine si apoi curatam merele si le dam pe razatoare.
Le amestecam apoi cu zahar ( cele 100 de grame) si cu scortisoara si le lasam deoparte.
Siropul de mar:
Cojile de mar bine spalate( cam jumatate din cantitate) se pun la fiert intr-un vas cu o cana de apa si doua trei linguri de zahar si vanilie( dupa gust) si se lasa cam 30 de minute pana rezulta un sirop gros.
Aceasta varianta de impletire si umplere a aluatului nu este una chiar simpla, asa ca puteti alege sa faceti doua foi si sa puneti umplutura la mijloc apoi sa procedati cu siropul ca la varianta mea.
Am impartit aluatul in 7 bucati si am intins fiecare bucata pe o suprafata unsa cu ulei( se repeta operatiunea de ungere cu ulei a suprafetei de intins de fiecare data) apoi am umplut-o cu merele rase. Rulam cu grija foaia.
Foaia este destul de fragila si se poate rupe usor daca intindeti prea mult de ea, insa chiar si asa va veti bucura de o placinta grozav de gustoasa.
Am asezat fiecare rulou umplut cu mere in forma rotunda bucata langa bucata pe semicerc.
Coacem pentru 30 de minute la 180 de grade.
Intre timp din siropul rezultat vom lua 100 de ml de sirop si vom pune pe foc intr-un ibric impreuna cu 50 gr unt. Acest amestec il vom turna peste placinta dupa cele 30 de minute si vom mai lasa apoi la copt inca 15 sau 20 de minute la aceeasi temperatura.
Aveti grija sa puneti tava de cuptor sub gratar ca sa evitati scurgerea siropului pe fundul cuptorului.
Cand este gata rumenita frumos scoatem placinta si o lasam la racit ( daca rezistam) , apoi o servim pudrata cu zahar pudra.