Ca sa nu mai spuna Cleme ca m-am dat cu boierii, alaltaieri mi-am pus traista in spinare si am luat-o catinel pe drumul catre tara ca s-o concurez pe Merisor la placinte, dar n-am cum, deoarece ea are porcu' eco si mere din pomuletii din dotare. Spun ca sa se stie cum e aluatul la aceasta placinta, moale si fin, nu este unul crocant, dar aceast tip merge foarte bine cu varza calita. Multumesc "lalena.ro" pt reteta.
UMPLUTURA
Varza si ceapa curatata se maruntesc bine si se pun cu putin ulei intr-o cratita larga la calit.
Se amesteca periodic pana se inmoaie bine si capata o culoare galbena-maronie. Nu o uscati foarte mult.
Stingeti focul, adaugati sare si piper si lasati sa se racoreasca bine.
Optional se pot adauga 3 oua fierte si tocate marunt.
ALUATUL
Se amesteca faina + 1 lingurita de zahar + 1/2 lingurita sare. La acestea se adauga 100g de unt moale.
Se amestexa apa calduta cu drojdia (daca este activa) si 1 lingurita de zahar - se lasa 10 min pana face spuma.
Daca drojdia nu necesita dizolvare, se sare acest pas.
Se amesteca bine cu mainile untul cu amestecul de faina. Va capata un aspect nisipos.
La acestea se adauga oul si 50 ml de lapte cald. Amestecati bine cu un tel sa se uniformizeze compozitia.
Adaugati amestecul lichid la compozitia de faina cu unt si faceti un aluat elastic si moale.
Daca mai este nevoie adaugati putin lapte sau faina, in caz ca nu se formeaza bine aluatul.
Impartiti aluatul in 2: o bila mai mare si una mai mica.
Incingeti cuptorul la foc mic.
Se unge o tava de cuptor cu ulei (am facut in tava de pizza 28cm).
Bila cea mai mare de aluat se intinde si se pune in tava, ridicand usor bordurile.
Se pune amestecul de varza si se acopera cu cea de a doua foaie de aluat.
Se unge cu galbenus de ou pe deasupra si se da la cuptor la foc moderat spre mic. Cautati dupa 20 minute si vedeti daca a inceput sa se rumeneasca.
O mai lasati cat trebuie ca sa nu se intareasca dar sa fie frumos rumenita. La unele cuptoare poate dura si 45 minute sau o ora.
Se lasa sa se racoreasca, se scoate din tava si se portioneaza.
Sa aveti pofta !
1
Retineti reteta de aluat, se mentine pufos si moale chiar si dupa 3 zile acoperita cu folie (am facut-o alaltaieri).