O sa radeti poate dar m-am pornit sa fac baigli cu mac....apoi am constatat ca nu am destul unt, desi l-am pus pe lista de cumparaturi :)) Cum necum, baigli s-a transformat in placinta asta minunata pe care ne-a adus-o pe sait Claudita! Multumesc Clau, tare buna a iesit mai ales cu aceasta umplutura!
Pentru aluat se amesteca faina cu drojdia, sarea si coaja de lamaie intr-un bol. In alt bol se amesteca laptele cu zaharul si untul moale, dupa care se adauga si oul batut.
Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se framanta un aluat molcut si nelipicios. Se lasa aluatul la dospit in loc caldut circa o ora.
Intre timp se pregateste umplutura: se pun la fiert laptele cu zaharul, se adauga macul si se fierbe putin amestecand mereu pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si vanilia, apoi se lasa la racit.
Se imparte aluatul in doua parti egale pe care le intindem cu sucitorul in forme rotunde de marimea tavii. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt o foaie de aluat, se intinde umplutura pe ea, iar deasupra de pune cealalta foaie. Lipim cu grija marginile, iar in mijloc punem o canita si presam. Din mijloc spre margini incepem sa taiem cu un cutit foarte ascutit raze groase cam de un deget. Luam apoi fiecare felie taiata si o rasucim de trei ori.
Lasam sa mai creasca putin placinta in loc caldut, apoi se unge cu amestecul de galbenus si lapte si se da la cuptor pentru aprox. 40 de minute.
Pofta mare!
1
in functie de tipul de faina folosit, s-ar putea sa mai aveti nevoie de 3-4 linguri de faina ca aluatul sa nu fie prea moale
2
in compozitia umpluturii mai puteti adauga un pumn de stafide inmuiate in rom
3
eu am facut intr-o tava cu 26 cm diametru, daca aveti tava mare va trebui sa dublati cantitatile