Plov

de dentistutza in Oaie, 12 Apr 2011 | 11199 vizualizari

 

O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune...
In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!!
Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:

 

INGREDIENTE

  • 4 cepe maricele tocate
  • 4 morcovi rasi pe razatoarea cu ochiuri mici
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cani orez basmati sau cu bob lung
  • bucati de carne de miel de dimens. potrivita dupa plac
  • apa calda
  •  sare, piper
  • 1/2 lingurita  camoun
  • 1/2 lingurita chimen macinat sau daca nu aveti, seminte
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 2 frunze dafin
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plov:

Intr-un vas incapator ( ceaun de preferinta) se pune uleiul la incalzit. Incepem cu ceapa tocata care se pune la calit. Cand incepe sa se aureasca, se adauga bucatile de carne care se sareaza si pipereaza putin si se lasa pe foc potrivit sa se rumenesaca usor pe toate partile. Apoi se adauga morcovii rasi, peste carne fara a amesteca.   Se condimenteaza cu sare, piper, camoun,chimen, zahar si foile de dafin.Se toarna apa calda cat sa ajunga la nivelul morcovilor se acopera si se lasa pe foc mic cam 15-20 minute.

Orezul se spala sub jet de apa rece, in sita, pana curge apa limpede. Se scurge, se pune cu grija peste morcov, iarasi fara a amesteca, se mai da un praf de sare peste orez, se completeaza cu apa cat sa acopere orezul (nu mai mult) se acopera si se lasa sa se gateasaca cam 40 minute. Din cand in cand, cu o furculita se fac mici tunele in orez ca sa urce aburul, FARA sa amestecam.

Se rastoarna pe un platou intins pentru a servi.

TIPS-URI

1

cantitatea de condiment este variabila si se poate ajusta dupa gust

2

iese foarte gustos si cu pulpe de pui dezosate sau nu

Daca ti-a placut reteta noastra "Plov" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Orez cu carne de oaie