Reteta am luat-o de pe blogul lui Laura Laurentiu.A iesit ceva deosebit,merita sa incercati si voi reteta, sigur o sa o repetati.
PASTA DE JUMARI
Jumarile se dau prin masina de carne cu ciurul mijlociu.Se amesteca cu sare si piper dupa gust.Eu le-am macinat cu robotul de bucatarie si a fost foarte bine dar erau scoase atunci din congelator.
Se face maiaua intr-o cana din zahar,drojdie,2 linguri de faina si putin lapte caldut.Se lasa la dospit 10 minute.
Intr-un lighean se freaca untura cu faina pana capata un aspect nisipos.Se face un loc in mijloc in care se toarna maiaua si se adauga putin cate putin din laptele caldut in care am batut oul intreg.Se pune si lingurita de sare.Se framanta pana obtinem un aluat neted ceva mai consistent decat aluatul de cozonac.
Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se lucreaza pe o pelicula fina de ulei.Aluatul se intinde dreptunghiular cu o grosime de 8 mm.
Pasta de jumari se poate pune in prima tura,se impacheteaza si se da la rece 30 minute.Eu am impartit pasta in doua parti si am impachetat de doua ori cu pasta de jumari si o data fara nimic.
Se intinde pe foaie o jumatate de portie de jumari si se impacheteaza.Se aduc marginile foii spre interior,apoi se pliaza in doua pe linia de imbinare.Apoi se indoaie in doua.Eu am pus aluatul pe o farfurie si l-am pus in congelator 20 minute.Am repetat inca de doua ori procedeul doar ca a treia oara nu am mai pus pasta de jumari.Se da si a treia oara la congelator si dupa 20 minute se scoate,se intinde o foaie de 5-7 mm si se taie cu grija cerculete cu un pahar.
Resturile de aluat ramase le-am intins din nou cu sucitorul si am facut saleuri delicioase.
Pogacelele se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la dospit inca 30 minute.
Se ung cu galbenus,se presara cu chimen si se dau la cuptor 15-20 minute pana se rumenesc frumos.
Trebuie sa aveti grija sa nu ungeti marginile pogacelelor ca nu mai cresc.