Eu sunt una dintre persoanele care adoră prăjiturile. Le prefer pe cele cu muuultă cremă, însă prăjitura cu mere este categoric pe primul loc. E răcoritoare, aromată și e una dintre puținele dulciuri fără aditivi alimentari.
Weekendul trecut, când am fost la buni, la Șomcuta, am găsit crengile pomilor atârnând sub greutatea fructelor. Pere uriașe, prune cât oul de găină, caise și mere numai bune pentru prăjitură. Fructe bio, care-au crescut în voia lor și care-au fost stropite doar de picăturile de ploaie.
Am cules din toate. Din prune am fiert în ceaun un delicios magiun, am pus pentru iarnă și compot, iar din mere, ce credeți? :)
Frământați toate ingredientele împreună până când obțineți un aluat ca și cel pentru biscuiți. Împărțiți-l în două părți egale. Întindeți prima foaie pe masa de lucru presărată cu făină din belșug ( e posibil să se mai rupă, dar după ce i-ați dat cât de cât o formă, o puteți muta în tava tapetată cu hârtie de copt și s-o întindeți în continuare cu degetele ).
Curățați merele, dați-le pe răzătoare, apoi stoarceți-le ușor în mână și puneți-le într-un castron încăpător. Adăugați mierea și presărați apoi grișul și scorțișoara. Amestecați-le ușor; tot cu mâna. Întindeți umplutura de mere peste aluatul pe care l-ați întins deja în tavă.
Cea de-a doua foaie, cea care acoperă prăjitura întindeți-o la fel ca și pe prima. Nu uitai să înțepați prăjitura înainte de-a o pune la copt în cuptorul încins, sau să presărați peste ea câteva boabe de fasole. După aproximativ o oră de coacere la foc domol, prăjitura va fi gata și va putea fi scoasă din cuptor. Lăsați-o să se răcească ușor, apoi cerneți peste ea un strat de zahăr pudră.
Poftă bună!