Varza se toaca marunt si se freaca cu sare, sa se inmoaie putin si sa ne incapa in oala. Ceapa se toaca si se inabusa in putin ulei si 2 linguri cu apa. Se adauga un morcov ras si se continua inabusirea. Morcovul astfel gatit va da o culoare frumoasa mancarii noastre.
Se adauga apoi varza si se amesteca bine. Se toarna apa fierbinte atat cat sa se acopere varza. Se lasa sa fiarba la foc mic. Intre timp taiem si ardeii grasi , morcovul, patrunjelul, mararul si le "aruncam" si pe ele in oala.
Carnea de ratza se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce se fierbe pe jumatate se prajeste in putin ulei pana se rumeneste pe toate partile.
Ne intoarcem la oala noastra cu varza.... unde apa a scazut si varza e aproape fiarta. Oprim focul si adaugam rosiile tocate sau bulionul ,vegeta, sare, piper macinat,cateva boabe de piper, boia dulce, boia iute, cimbru, o foaie de dafin. Toate astea in functie de gustul fiecaruia!
In continuare eu fac asa: rastorn varza din oala intr-un vas de yena, asez deasupra carnea si pun capacul.
Bunatatea de mancare merge apoi la cuptor, 30 min. cu capac si inca putin fara.