La o piata de langa Arad, am gasit niste prune tocmai bune pentru aceasta reteta. Vanzatoarea mi-a zis ca e un soi unguresc, insa nu am retinut denumirea lui .Am vazut astfeli de pruni mai la toate casele din zona ,plini de prune de rupeau cregile de multe ce erau. Prunele nu sunt mari, miezul galben, pulpa ferma. Si, cel mai important lucru, samburele se scoate usor, neaderent. Exelente pentru preparatul meu.
Va prezint un alffel de aperitiv i-as spune eu, ce isi merita locul pe mesele festive si la ocazii mai speciale.
Cu acest preparat cuceriti cu siguranta musafirii sau poate fi si un cadou excelent daca mergeti la rude sau in vizita.
Varianta de astazi este fara sterilizare, adica la rece.
Cu cealalta varianta de conservare cu sterilizare voi reveni cat mai curand, cand mai gasesc prune.
Cantitatea este pentru un borcan de 3 litri.
Pentru Reteta de prune aperitiv umplute cu menta, usturoi si gogosar, marinate la rece sunt necesare ingredientele urmatoare: prune, foi dafin, sare, gogosari, usturoi, menta.
Iata cum se prepara Reteta de prune aperitiv umplute cu menta, usturoi si gogosar, marinate la rece
Am spalat bine prunele, le -am pus pe un prosop si le-am scos samburii.
M-am apucat de umplutura.
Intr-un castron, am adaugat gogosarul, usturoiul, menta tocat totul marunt la cutit, am asezonat cu sare si piper.
Am inceput sa umplu prunele cu aceasta compozitie pana la ultima.
La fundul borcanului am pus o foaie de dafin, apoi am asezat prunele umplute pana am umplut borcanul, la sfarsit am adaugat cealalta foaie de dafin.
Am dizolvat sarea in apa, am turnat-o peste prunele din borcan, apoi am adaugat si otetul.
Se acopera cu capac de plastic sau in cazul meu legat cu celofan.
Se da la racoare. Se poate consuma deja dupa 2 saptamani.
Vezi si reteta de Salata de gogonele verzi la borcan
1
Tot ce tine de muraturi prefer sa le leg cu celofan sau sa le pun capace de plastic.
2
Din cauza reactiei a sarii cu capacele de metal,corodeaza si se schimba si gustul produselor si nici sanatos nu e.
3
Apa preferabil de izvor,daca nu aveti atunci ,fierbeti apa inainte si raciti-o apoi continuati reteta.
4
Alegeti prune mici ,tari si care se scot usor samburii.
5
Daca doriti,puteti condimenta dupa buluil plac.