Am postat deja o reteta de salata de cartofi dar cum este perioada postului va propun o reteta asemanatoare- singura diferenta este c-am folosit cartofi de doua culori.
Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia.
După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară.
Cartoful conţine o serie de substanţe: amidon, celuloză, fructoză, zaharoză, pectine, potasiu, fosfor, magneziu, acizi citric, malic, oxalic, vitamina B, C şi PP.100 gr. cartof fiert are 96 cal.
In afara utilizării lui ca hrană el este folositor şi medicinal:
- sucul de cartofi are acţiune calmantă şi este folositor în afecţiunile aparatului digestiv.
- feliile de cartof crud puse pe frunte alină durerea de cap.
- arsurile mici se vindecă punând pe ele cartof crud ras.
- cartoful fiert şi terciuit se pune cald pe părţile afectate de reumatism.
- o vânătaie la ochi dispare rapid dacă punem o cataplasmă cu cartof crud, ras.
- idem pentru eliminarea rapidă a cearcănelor, pleoapelor umflate şi a ridurilor de la ochi.
- tenul uscat şi ofilit se înviorează aplicînd o mască preparată din cartof fiert frecat cu lapte proaspăt şi un galbenuş de ou crud.
- un cartof crud frecat pe mâini îndepartează mirosurile de la diferite preparate.
Varietati colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.
În limba română, „cartof” derivă din germanul Kartoffel, cuvânt care derivă prin intermediul limbii italiene din latinescul tuber („umflătură”).
Salata de cartofi este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria germană (Kartoffelsalat).
Adăugarea sosului pe bază de ulei se face atunci când cartofii sunt călduti pentru o buna absoarbere.
( surse: Wikipedia, http://lajumate.ro/)
Se pun cartofii la fiert in apa cu sare pentru 20 de minute.Se prepară sosul ( sare, piper, oțet, ulei).
Se curata ceapa si se toaca marunt. O punem la marinat in sosul preparat.
Se adauga ardeiul taiat cubulete.
Odata fierti, treceti cartofii imediat sub apă rece pentru a-i curata de coaja mai usor.
Se curata cartofii si se taie in cuburi.
Se amestecă calduti cu ceapa marinata si ardeiul rosu.
Se condimenteaza si se presara cu verdeata proaspăt tocata.
Se serveste rece simpla in perioada de post.
O putem servi de asemenea ca un acompaniament pentru un fel de mâncare - Porc in sos caramel -vezi reteta aici.
Se poate adăuga, de asemenea, hering -reteta cu hering aici- , carnati ..... obtinem un fel complet
Poftă bună !!!
1
Se poate adăuga, de asemenea, hering , carnati ..... obtinem un fel complet