La noi, salata de fructe exotice se face mai ales iarna, pentru că materia primă este ușor de găsit și în perfectă stare. Cum se încălzește vremea, portocalele, grapefruit-ul și alte fructe exotice devin mai uscate și mai puțin căutate.
În fapt, aceste fructe mai sunt numite "exotice" în virtutea obișnuinței, pentru că ele se găsesc de mult timp în magazinele noastre...
Cum adeseori cumpărăm mai multe fructe decât putem mânca, înainte să se deprecieze, este recomandabil să facem salate de fructe, răcoroase, dulci (atât cât trebuie) și aromate. Toate aceste calități fac absolut de prisos alte adaosuri precum: frișca, smântâna, iaurtul, ciocolata, zahărul sub toate formele, ornamentele fel de fel... pe care uneori suntem tentați să le punem în salatele de fructe, pentru ameliorarea savorii.
Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine aceste ingrediente până devin o emulsie, după care se adaugă siropul de ananas și lichiorul de portocale. Eu am folosit lichior de portocale preparat în casă:
(https://www.bucataras.ro/retete/lichior-de-portocale-86058.html)
Portocalele, grapefruit-ul și mandarinele se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, după care se clătesc cu apă rece și se șterg cu un prosop de hârtie.
În bolul în care se află dressing-ul pentru salată se pun fructele, după cum urmează:
Portocalele se curăță de coji, se desfac felii și se taie fiecare în două, sau trei bucăți.
Grapefruit-ul se curăță de coji și de pielițele care sunt amare, se feliază și se taie, de asemenea fiecare în două-trei bucăți.
Mandarinele se curăță de coji, se feliază și se înjumătățesc.
Se curăță bananele de coji și se taie rondele.
Fructele kiwi se curăță de coji, se înjumătățesc și apoi se taie semirondele.
Ananasul, dacă este rondele în cutia de conserve, se va tăia în bucăți mai mici.
Se adaugă stafidele, după care se amestecă fructele ușor în bol, de jos, în sus, pentru a le împregna cu dressing-ul menit să prevină oxidarea rapidă a fructelor și să pună în evidență aromele exotice.
Înainte de servire, salata de fructe se ține 15 minute la frigider.
Se poate servi și imediat, în cupe răcite în prealabil la frigider, dacă există riscul îmbolnăvirii).
Redau în finalul rețetei de salată de fructe exotice și rețeta pentru dressing pe care Navidad a binevoit să mi-o recomande și pe care am valorificat-o aici:
"Noi facem intotdeauna la salatele de fructe un "dressing" de baza, din 1 lgt. de ulei (neaparat neutral, noi folosim cel mai des din samburi de struguri), 1 lgt. de zeama de lamaie si 1 lgt. de miere, pe care le frecam pana la emulsionare pe fundul castronului in care se va prepara salata; apoi adaugam "lichidele" (sirop, alcool, suc de fructe etc) si omogenizam; si apoi punem fructele taiate dupa preferinta si amestecam totul usor, de jos in sus, ca la orice salata. Acest dressing previne oxidarea rapida a fructelor, iar uleiul intensifica incredibil toate aromele (care sunt in mare majoritate "uleiuri volatile" ) si favorizeaza in acelasi timp, resorbtia vitaminelor liposolubile."
1
Spălați bine fructele, înainte de utilizare, cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, apoi clătiți-le cu apă rece.
2
Dacă portocalele, mandarinele și grapefruit-ul au sâmburi, scoateți-i!
3
Curățați feliile de grapefruit de pielițe, pentru că sunt amare și neplăcute la mâncat.
4
Nu mărunțiți prea tare fructele, dacă vreți ca salata să aibă un aspect frumos!
5
În loc de ulei de alune de pădure, puteți folosi ulei de semințe de struguri.
6
Salata poate sta 15 minute la frigider, înainte de servire.