Reteta o avem de la bunica mea, de prin judetul Iasi, si le-am facut impreuna cu mama mea… doar tatal meu mananca sarmalele astea :D cand eram mica mancam la tara si-mi placeau foarte mult :p
Varza se lasa la desarat.
Slaninuta impanata se taie cubulete, nu foarte mici, si se pun intr-un ceaun incins.
Se lasa la prajit, ele o sa lase untura proprie, pana cand se rumenesc un pic.
Trebuie sa amestecam in jumari din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul ceaunului sis a se arda.
Dupa ce jumarile s-au facut se scot pe un servetel, ca sa absoarba untura.
Intre timp, taiem ardeiul si cepele cubulete iar morcovul se da pe razatoare.
Intr-o cratita punem la incins uleiul si peste punem legumele la calit.
Cand sunt aproape calite punem pasta de tomate si amestecam bine.
Peste legumele calite punem jumarile scurse de untura si amestecam bine bine.
Orezul il punem la umflat la foc mic cu 200 ml apa.
Dupa ce am facut orezul amestecam cu compozitia de jumari cu legumele calite.
Punem sare, piper si cimbru dupa gust.
Cu aceasta compozitie facem sarmalutele cu varza.
Eu le-am facut intr-un ceaun mare.
Pe fundul ceaunului se pune o farfurie cu fundu-n sus iar peste farfurie varza tocata.
Asezam sarmalutele iar printre randuri punem slaninuta afumata, taiata feliute.
Deasupra se pun iar frunze de varza taiate.
Punem apa in ¾ din ceaun si punem la foc mediu pe aragaz. Trebuie din cand in cand sa miscam ceaunul ca si cum il invartim pentru a se amesteca bine gusturile.
Cand sunt aproape facute le dam 30 de min la cuptor. Eu le-am fiert 6 ore :D
Se mananca cu ardei iuti iuti, pentru a taia greata de la jumari.:D
Pofta buna!
1
eu consider ca sarmalele sunt fierte atunci cand nu ti se strepezesc dintii de la varza :D