Va prezinta reteta vestita -Shurpa. Are origini din Asia centrala. Se gateste in mai multe feluri in aceste tari, insa eu v-o prezint pe cea traditionala a Uzbekistanului.
Pregatirea ei necesita mult timp. In restaurantele a acestor tari se pune la fiert de cu seara ,la focul cel mai mic,fierbe toata noaptea,apoi pe la pranz a doua zi ,pot savura clientii aceasta supa.
In Romania am avut ocazia sa o mananc la Durau la Taverna. Recunosc ca e diferita fata de a mea (normal ,a mea e gatita la slow cooker) dar foarte buna. Daca treceti prin Durau ,dupa un traseu cat de mic chiar pana la Fantanele sau Duruitoare sau ski ,o portie de shurpa daca treceti pragul tavernei v ava pune pe picioare.
Sa trecem la treaba.
Carnea se spala in mai multe ape si se pune in vasul aparatului.Se adauga ceapa intreaga cu tot cu coaja si morcovul,se seteaza pe Slow si se lasa 8 ore la fiert.Orice spuma aparuta la inceput va trebui inlaturata.
Scoatem morcovul si ceapa din stoc si adaugam alt morcov taiat rondele si cartofii cat mai mari .Lasam 10 minute apoi adaugam foile de dafin, rosiile si sosul de rosii.Mai lasam inca 10 -20 minute,spre sfarsit adaugam ardeii taiati fasii si ardeii iuti. Oprim aparatul de gatit ,Adaugam usturoiul si ceapa la sfarsit ,acoperim si putem pregati masa.
Peste 5-10min se poate servi supa fierbinte cu coriandru sau patrunjel tocat.
Pofta buna!
1
Daca doriti sa fie mai picanta,atunci rupeti sau crestati un pic ardeiul iute.
2
Adaugati ceapa la urma,sau daca este taiata mai fin puteti sa o adaugati direct in farfurie.
3
Ceapa cu tot cu coaja ii da culoare stocului.