Sirop de catina

de Julie in Bauturi, 2 Aug 2010 | 17530 vizualizari

 

Catina este o planta miracol, efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate.
Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului.
Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale.

Catina contine: foarte multa vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu.

Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet.
Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului.De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele .
Aceste preparate pot fi administrate si copiilor cu apetit scazut.
Dar trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!

 

INGREDIENTE

  •   2 kg de fructe proaspete de catina
  • 1 kg miere.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sirop de catina:

Dupa ce adunam catina, separam fructele de crengute , ajutandu-ne de o furculita si ...cu mare grija sa nu ne intepam. Le spalam apoi  cu apa si le lasam sa se usuce foarte bine. Le pasam cu blenderul apoi le strecuram printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat il amestecam cu mierea si il punem in sticle inchise ermetic.

Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida.

Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun.

Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.

Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina  cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita.
Se lasa sa infuzeze apoi se bea.

O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere.Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.

Puteti citi  aici mult mai multe despre proprietatile si intrebuintarile plantei de catina.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop de catina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Sylvia 1

03.08.2010, 11:23

Super sirop

nadina73 1

03.08.2010, 17:29

pana gasesc eu catinaiau de la tine un paharel5f

Julie 1

03.08.2010, 20:07

Silvioara,Sylvia,multumesc! aveti mare dreptate! Nadina, multumesc de furcu! si nu fi suparata! las' ca-ti trimit eu, prin pescarus, parca, nu?! mai e angajat la tine sau a tras pe dreapta saracul!?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sirop de visine