Pentru inceput spalam si curatam somonul de solzi si spini.
Untul il topim la microunda intr-un bol mai marisor, peste punem sucul de la 1 portocala, 3 catei de usturoi zdrobiti cu presa speciala, putin rozmarin proaspat sau uscat, condimentam cu boia, sare, piper si amestecam totul cu un tel.
Condimentam fileul de somon pe o parte si pe alta cu sare si piper.
Pe o tava mare tapetata cu hartie de copt asezam felii de portocala, lamaie, usturoi (2 catei de usturoi ramasi) si 1 crenguta de rozmarin proaspat, iar peste aceste felii asezam fileul de somon cu partea rozalie in sus.
Turnam jumatate din sos (pregatit mai devreme) peste file si facem totul cu mainile pentru a acoperi mai usor pestele cu sos.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 15 minute, dupa acest timp scoatem pestele din cuptor si ungem fileul cu restul de sos. Dam din nou la cuptor pentru cca. 10 minute.
In acest timp pregatim sosul:
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, peste, adaugam ceapa tocata marunt, calim 1 minut, apoi adaugam sampania.
Separat, amestecam smantana cu faina, iar cand sampania a inceput sa fiarba turnam acest sos in tigaie, stoarcem putina lamaie si mai adaugam un cubulet de unt. Amestecam totul pana ce sosul se ingroasa, iar la final condimentam dupa gust cu sare si piper.
Turnam acest amestec intr-un blender si "blenduim" cateva secunde pana obtinem un sos fin.
Intre timp, pestele este gata!
Noi l-am servit cu legume la cuptor, sos de sampanie si, bineinteles un pahar de vin alb.
Pofta buna!