reteta o am de pe blogul lui edith frincu,am modificat cate ceva la reteta de baza dar o recomand cu mare placere , este un tort delicios iar decoratiunile sunt facute de mine sunt primele asa ca nu sunt perfecte, insa celor mici invitati la masa de craciun le.a placut ff mult si nu numai lor... si celor mari, asa ca va pun si reteta pt cei interesati
Blatul: Batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul, mixand in continuare pana devin tari.
Apoi adaugam apa, si galbenusurile frecate cu uleiul, si amestecam cu o lingura, de jos in sus, pana se incorporeaza albusurile.
Apoi se adauga cate putin din faina amestecata cu cacao, omogenizand amestecul punem si putina esnta de rom.
Turnam aluatul intr-o tava nu foarte mare, unsa cu ulei si tapetata cu faina,
iar pe fundul ei punem si hartie de copt. eu am copt intr.o tava dreptunghiulara , putin mai mica ca cea de aragaz. Se coace in cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii
Crema: Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se pun pe baie de abur pana devine o crema albicioasa si consistenta. Untul se tine la temperatura camerei si se freaca bine. se omogenizeaza cu crema de galbenusuri racite si adaugam cacaoa si esenta de rom.
Siropul: Caramelizam zaharul putin si adaugma apa lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul caramelizat, adaugam apoi plicurile de capucino si amestecam cu un tel . lasam la racit si paoi punem sie senta de rom.
Glazura: Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),apoi adaugam ciocolata rupta cubuletesi amestecam sa se topeasca toata ciocolata si sa se omogenizeze.
Asamblare: blatul se taie in doua il insiropam bine punem strat de crema , apoi iar blat insiropat si glazuram.
dam la rece si ornam apoi dupa preferinta.
1
eu am pus si un strat de frisca dupa ce am pus crema si am imbracat totul cu frisca , a iesit delicios