Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata

de Ancutsa in Torturi, 17 Oct 2016 | 3270 vizualizari

 

Pentru aniversarea mamei am pregatit un tort crema de alune de padure, crema de ciocolata neagra, imbracat in ciocolata alba si frisca.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 3 albusuri;
  • un varf lingurita sare;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 6 linguri de zahar;
  • o ceasca ulei;
  • 7 linguri de faina;
  • un praf de copt;
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 3 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri (cu varf) faina;
  • 2 lingurite zahar vanilat Bourbon;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure;
  • In plus: putina ciocolata neagra si o lingura de lapte pentru crema de ciocolata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust);
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida;
  • 250 g ciocolata alba;
  • 3 linguri lapte;
  • Cacao sau ness pentru pudrat
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata:

Blatul:

Se separa cele 8 oua: folosim toate albusurile la pandispan, apoi dintre galbenusuri folosim doar 5 la pandispan, iar celelalte 3 galbenusuri la crema.

Asadar, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina amestecand bine. Se obtine o compozitie usor moale, care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb, pufos.

 

Siropul:

Pentru sirop, se fierb la foc mic, apa cu zaharul, eu las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va plac.

 

Se lasa la racit blatul si siropul.

 

Tortul meu a iesit destul de inalt, asa ca l-am taiat in patru parti si l-am insiropat.

 

Crema cu alune de padure: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Dupa ce se da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.

Se sparg cateva alune de padure, se prajesc cu tot cu pielita intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc bine, nu va temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Dupa ce se racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o pudra fina. Se adauga alunele macinate la crema si se amesteca cu mixerul ca sa se uniformizeze pudra de alune.

Pentru crema de ciocolata neagra: din crema de alune dam deoparte putina intr-un castronel. Separat, se incalzeste putin lapte intr-un ibric, adaugam cateva patratele de ciocolata neagra si amestecam bine pana se topeste ciocolata, care se rastoarna apoi peste crema din castronel.

 

Asamblare si decor:

Pentru asamblarea tortului se intinde bine jumatate din crema de alune peste primul strat de la pandispan, se adauga al doilea strat de pandispan, acum crema de ciocolata neagra, al treilea strat de pandispan, cealalta jumatate de crema de alune si capacul tortului.

 

Se pregateste glazura incalzind putin lapte, apoi se adauga ciocolata alba rupta in bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata, care se toarna apoi cu grija peste tort, astfel incat sa acoperim bine capacul si eventual lateralele. Se da la frigider pana se incheaga ciocolata.

Apoi se bate frisca lichida pana devine consistenta si matasoasa si se orneaza mai departe tortul. Se pudreaza cu cacao sau ness.

 

Se da la rece inainte de servire.

  

Pofta Buna!

 

 

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/10/tort-aniversar-cu-alune-de-padure-si.html 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

diaconta 1

17.10.2016, 21:56

Ce tort minunat ai facut
La multi ani si multa sanatate mamei tale

Ancutsa 1

18.10.2016, 10:21

Cristinuta, iti multumesc frumos!

Ancutsa 1

18.10.2016, 10:22

Draga Claudia, multumesc tare mult!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort "Foret Noire"