Este un tort aniversar, facut cu drag pentru jumatatea mea. Este un desert delicios, chiar m-as incumeta si as zice perfect din punctul meu de vedere. O combinatie irezistibila de fructe, frisca, mascarpone si un blat mai ferm, facut din unt, zahar, oua si faina, insiropat cu siropul din compot. Este ideal sa faceti blatul cu o zi inainte, sa-l insiropati si sa-l lasati pana a doua zi. Dimineata pregatiti crema, il asamblati, si-l tineti la frigider pana a venit momentul servirii. Perfect, nu?:)))
Pentru blat:
Pentru blat: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, se scot cu 2-3 ore dinainte de a face blatul. Untul moale, se mixeaza impreuna cu zaharul pana devine spumos. Se adauga cate un ou si se mixeaza dupa fiecare ou adaugat pana ingredientele sunt incorporate complet. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea. Se adauga jumatate din faina la celelalte ingrediente, vanilia si laptele. Se mixeaza pana nu sunt cocoloase de faina, se adauga restul de faina si se continua mixarea pana obtinem o consistenta fina si toate ingredientele sunt incorporate. Se pune aluatul intr-o forma rotunda cu inel detasabil, tapetata cu unt si faina. Se da la cuptorul incins la 160 grade pentru 50 minute, pana blatul este rumen si trece testul cu scobitoarea. Se scoate din forma, se pune pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Dupa ce blatul s-a racit. Se pune pe un platou, se inteapa blatul din loc in loc cu o scobitoare, se pune din nou inelul de la tava in care am copt blatul si se insiropeaza cu siropul din compot. Insiropati treptat, cate putin, pentru a nu curge siropul care se prelinge. Folositi sirop atat cat doriti de insiropat sa fie blatul(eu am folosit aproximativ jumatate din siropul din cutie).
Pentru crema: se mixeaza frisca cu zaharul pana frisca capata consistenta dorita. Se adauga mascarponele treptat, cate o lingura, se mixeaza pana la incorporare. Se hidrateaza gelatina in sirop pentru 10 minute, apoi se dizolva pe flacara foarte mica. Lasam sa se raceasca gelatina daca s-a incalzit prea tare, apoi o adaugam la crema de frisca. Adaugam si afinele si amestecam usor cu o spatula. Peste blatul insiropat si odihnit peste noapte la frigider, adaugam piersicile din compot. Peste fructe punem crema proaspat facuta. Dam tortul la frigider pentru 3 ore.
Pentru decor: ciocolata alba se topeste pe baie de aburi. Albusul si zaharul pudra se bate ca pentru o glazura. Gelatina se dizolva in putina apa rece si se adauga la glazura de ou plus colorantul. Se amesteca si se da la frigider pentru 5-10 minute. O urmarim si cand observam ca s-a intarit suficient, o punem intr-o punga, taiem capatul pungii si trasam dungi/linii peste tort. La fel procedam si cu ciocolata alba. Adaugam bombonele colorate si dam tortul la frigider pana in momentul servirii. Portionati, serviti si va bucurati impreuna cu cei dragi!:)