- Blat
- 7 oua
- 7 linguri de zahar
- 8 linguri de faina
- o lingurita praf de copt
- un vf. cutit sare
- 3 linguri ulei
- 3 linguri apa
- 3 linguri cacao neagra
- esenta de rom (o lingurita)
- Crema alba
- 250 g ciocolata alba
- 180 ml frisca lichida
- o lingurita esenta vanilie
- Crema maro
- 300 g ciocolata cu lapte
- 300 ml frisca lichida
- o lingurita esenta de rom
- Sirop – cateva linguri de cognac, Amaretto sau, daca va place mai insiropat, un sirop simplu din apa cu putin zahar si cateva linguri de cognac sau Amaret
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata:
- Blat
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza spuma albusurile cu un vf. de cutit sare. Adauga treptat zaharul, apoi mixeaza pana se topeste complet si nu se mai simt granule.
- Preincalzeste cuptorul.
- Galbenusurile freaca-le intr-un bol cu uleiul apoi adauga esenta si apa. Pune-le peste albusuri.
- Cerne faina impreuna cu praful de copt si cacaua si adauga-le compozitiei de albusuri spumate. Omogenzeaza totul amestecand usor, de jos in sus.
- Pregateste o forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm, tapeteaz-o cu hartie pentru copt (stropeste forma cu apa si hartia se va aseza mult mai bine). Toarna compozitia, niveleaza apoi da tava la cuptor la foc mic (160-165 grade), pentru 35-40 minute. Depinde mult de cuptor, poti verifica cat este de copt chiar si dupa 30 minute.
- Cand s-a racit complet (dupa cateva ore) il puteti felia in trei.
- Crema alba
- Intr-o craticioara pune la incalzit frisca. Lasa pana ajunge la punctul de fierbere (fara a da in clocot!) apoi opreste focul.
- Pune ciocolata rupta bucatele apoi amesteca energic pana devine o compozitie omogena. N-as recomanda ciocolata vrac, e incomparabil gustul :). Adauga esenta si lasa compozitia sa se raceasca. Rece introdu-o la frigider pentru cateva ore. Ideal este s-o prepari seara si s-o lasi la frigider pana dimineata.
- Procedeaza exact la fel cu crema maro, cu ingredientele date.
- Dupa ce ambele creme s-au intarit mixeaza-le pe rand pana ce capata o consistenta ferma, pufoasa si aerata. Sunt DEEEEELICOASE ambele.
- Pregateste un platou si aseaza prima felie de blat.
- Stropeste-o cu putin cognac sau ce altceva ai ales, si intinde crema de ciocolata alba, oprind cateva linguri pentru decor.
- Aseaza a doua felie de blat si procedeaza la fel. Intinde aproximativ 1/2 din crema, pastrand restul cremei pentru decor.
- Aseaza a treia felie de blat si imbraca tortul intr-un strat subtire de crema de ciocolata cu lapte. Spriteaza la baza tortului un rand de „moate”.
- Pregateste un pos in forma de stea si pune, alternand, cate 2 lunguri din fiecare fel de crema. Spriteaza apoi trandafiri pe partea superioara a tortului.
- Pastreaza-l la frigider.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.