A fost cu dedicatie...
Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile impreuna cu zaharul pana obtinem o bezea. Se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza dupa fiecare. Se topeste rama si se lasa sa se raceasca. Se amesteca faina cu praful de copt si pudra de roscove sau cacaua. Se adauga in timp ce mixam la viteza mica rama topita si racita, apoi laptele. La final adaugam mixtura de faina si amestecam usor cu o spatula. Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu inel detasabil si o dam l;a cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, de preferat pana a doua zi si se taie blatul in doua.
Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa pe foc pana se topeste zaharul, se adauga esenta si se lasa siropul sa se raceasca.
Pentru jeleul de afine: se pun fructele intr-o craticoara cu pereti dublii, se adauga zaharul si doua linguri apa si se lasa pe foc pana fructele dau in clcot. Se desface amidonul in putina apa rece si se toarna imediat peste fructele fierte. Se lasa pe foc pana se ingroasa.
Pentru crema mascarpone: se amesteca cu un tel branza mascarpone cu zaharul pudra. Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece, se pune pe foc si se lasa pana se dizolva gelatina, dar atentie sa nu fiarba. Se adauga la laptele condensat si se toarna peste mascarpone in timp ce amestecam cu telul crema.
Asamblare: imbracam cu folie alimentara tava in care am copt blatul. Punem prima foaie de blat, o insiropam si turnam jeleul de afine. Dam la frigider pentru 15 minute. Peste jeleu punem crema mascarpone, cel de al doilea blat insiropat si dam din nou la frigider pentru alte 15 minute. Topim pe baie de aburi ciocolata, laptele condensat si untul. Turnam glazura peste tort lasand sa curga si pe margini si dam tortul la frigider pana se intareste. Il decoram dupa imaginatie...
Sa va fie de bine!!
1
tava rotunda a avut diametrul de 18 cm
2
afinele pot fi inlocuite cu alte fructe