Pentru ca mine avem un sarbatorit in familie azi am pregatit tortuletul...hi, hi...nu este chiar tortulet este ceva mai mare, dar cred ca a iesit bun si bine, maine il degustam. Crema este super buna fiindca asa cum zice proverbul "cine lucreaza cu miere se linge pe degete" si eu m-am tot lins...
Pentru blat folosim:
12 oua pe care le separam albusul de galbenus. Intr-un castron mai mare punem albusurle in care adaugam un varf de cutit de sare si doua linguri de apa rece, apoi batem bine cu mixerul pana se intareste bine. Luam 13 linguri de zahar si adaugam treptat in albus mixind in continuare pana terminam, apoi adaugam o lingura de ulei si galbenusurile mixand bine in continuare, pana compozitia devine ca si o crema albicioasa. Adaugam esenta de vanilie si 13 linguri de faina in care am pus praful de copt si cu o paleta amestecam de jos in sus psna faina se incorporeaza bine.
Ungem o cratita si o tapetam cu hartie de copt (eu am folosit una de 4 l) sau o tava de tort cu diametrul un picut mai mare, apoi punem compozitia si dam la cuptorul in prealabil incins la 180 grade. Lasam fara sa deschidem cuptorul 30 de minute, apoi incercam cu o scobitoare sa vedem daca este copt.
Intre timp 8 oua se bat bine cu 16 linguri zahar (400 gr) si cu esenta de rom, apoi punem cratita la aburi (sau daca aveti o cratita cu pereti dubli este foarte bine) si fierbem. Cand este aproape gata cacaoa o diluam intr-un bol cu apa sa nu fie cocoloase si adaugam in crema de oua si ciocolata de menaj. Mai lasam sa fiarba 10 minute apoi punem deoparte sa se raceasca.
Intr-o cratita punem 5 linguri de zahar si trei de apa si caramelizam, apoi adaugam 200 ml apa si lasam sa se dizolve caramelul. Folosim pentru insiropat blatul.
Intr-un castron punem cele doua cuburi de Rama mixam bine, apoi din crema fiarta obtinuta adaugam treptat mixand in continuare astfel obtinand o crema delicioasa. Taiam blatul in trei parti egale, asezam prima parte pe un platou, insiropam, asezam o parte din visine, apoi crema si repetam operatiunea si cu celelalte 2 parti din blat. Imbracam frumos tortul cu restul de crema, uniformizam frumos cu o lama de cutit mai lata, apoi cele 200 ml frisca le batem bine cu un praf intaritor de frisca si un zahar vaniliat si ornam tortul.
Tortul astfel este gata, il dam la rece pentru cateva ore si poate fi servit. Sa aveti pofta si la mincat si la preparat.
1
Bun tare