Zilele trecute a fost ziua bunicii copiilor :P si cu aceasta ocazie am facut un tort pe care l-am savurat in familie,dupa ce-am cantat regulamentar "multi ani traiasca" :))
Pentru realizarea acestui tort m-am inspirat de la minunata Laura Adamache.
Vom incepe cu decorul pentru blat.
Amestecam toate ingredientele,faina, zahar, albus, unt si cacao.
Pasta obtinuta,o intindem pe o bucata de hartie de copt de dimensiunea tavii de cuptor,tava in care vom coace blatul.
Cu ajutorul unui pieptan de cofetarie,trasam linii de-a lungul foii de copt.
Bagam foaia cu decor la congelator,trebuie sa fie super inghetat.
Blat:
Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina amestecand de jos in sus.
Scoatem decorul bine inghetat de la congelator si turnam peste el aluatul pentru blat.
Coacem in cuptorul incins la 180 de grade,timp de 10 minute.
Rasturnam blatul pe o suprafata abundent pudrata cu zahar,apoi taiem o fasie de dimensiunea cercului in care vom face tortul.
Imbracam cu fasia marginea cercului, avand grija ca decorul sa vina spre exterior, iar restul aluatului ramas il taiem in bucatele si le asezam la baza tortului.
Mousse de menta:
Gelatina o punem la inmuiat in 5 linguri de apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu 150 ml frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si siropul de menta.Amestecam pana la omogenizare.
Dam la frigider pana la racirea completa,dupa care incorporam restul de frisca batuta,usor,cu miscari de jos in sus.
Sirop de zahar ars:
Zaharul il caramelizam dupa care il "stingem" cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.Adaugam si lichiorul.
Glazura de ciocolata:
Topim la foc mic ciocolata cu frisca si cand ciocolata s-a topit complet dam deoparte si lasam sa se raceasca cateva minute, dupa care adaugam si lichiorul.
Asamblare:
Umplem tortul cu mousse si il dam la frigider vreo 2 ore, pana se intareste.
Lasam glazura sa se raceasca la temperatura camerei si cand este aproape rece o adaugam peste mousse.
Punem din nou la frigider pana se intareste si glazura.
Am ornat cu frisca si batoane de ciocolata cu crema de menta.