Cea mai buna turta dulce :X Sursa: bucatarmaniac.ro
Pentru glazura:
Punem 200 g de zahar la caramelizat si stingem cu 100 de ml de apa calda.
Pregatim restul ingredientelor : 3 galbenusuri, laptele in care dizolvam bicarbonatul de amoniu, 200 g de zahar, scortisoara si untura. Amestecam totul intr-un vas, apoi adaugam si siropul de caramel ( racit ) si omogenizam. Adaugam treptat si faina, amestecand pentru omogenizare, pana obtinem un aluat tare dar usor lipicios ( din cauza siropului ), potrivit pentru a fi intins.
Impachetam aluatul intr-o folie alimentara si il lasam la frigider cateva ore sau peste noapte.
In 4-5 ore vom avea un aluat greu de lucrat, tare, dar care la temperatura camerei va deveni lipicios, asa ca trebuie lucrat rapid.
Intindem foi de aproximativ jumatate de cm grosime si decupam forme dupa preferinte, pe care le punem in tavi unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.
Bagam tavile in cuptorul preincalzit la foc mic, pentru cca. 5-8 minute (in functie de cuptor si de grosimea aluatului). Cand sunt gata, trebuie sa fie putin aurii, dar inca pufoase.
Glazura: Batem albusurile spuma, apoi adaugam trepatat zaharul ( inclusiv cel vanilat ), mixand in continuare.
La un moment dat se bate destul de greu, dar trebuie incorporat tot zaharul chiar daca vi se pare mult.La final adaugam si lingurita cu zeama de lamaie, mai mixam putin si glazuta e gata.
Decoram bucatile de turta dulce dupa preferinte sau le tavalim prin glazura, le scoatem si le lasam la uscat, cateva ore, avand grija sa rotim bucatile pentru a se usca pe toate partile.
Desi la racire turta dulce va fi crocanta, aceasta se va fragezi in cateva ore si va deveni din ce in ce mai pufoasa ( precum foile pentru prajituri ).
Se vor pastra intr-un vas acoperit sau in punga de hartie , pentru a se mentine fragede un timp mai indelundat.
1
Pentru reusita garantata, Bucatar Maniac recomanda ca bicarbonatul de amoniu sa nu fie vechi sau tras ( umed).