Cand nu avem chef de impletit sarmale pregatim varza a la Cluj, ca tot gustul acela il are si se pregateste mai usor.
Pentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra.
Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine scursa si o amestecam cu ceapa, pe foc. O lasam sa se caleasca 10-12 minute, asezonand-o cu condimentele enumerate, puse in doua prize.
Intre timp punem si orezul la fiert in apa cu sare si il lasam sa se prepare cam 3/4 din cat ar trebui in mod normal.
Pentru stratul de carne, calim ceapa in uleiul incins, adaugam carnea tocata si amestecam intens sa se desfaca si sa se rumeneasca uniform. Adaugam condimentele si lasam carnea sa se prepare pana este bine patrunsa.
Intr-un vas termorezistent asezam feliile de bacon impletite frumos, iar peste ele un strat de varza. Peste varza asezam stratul de orez, apoi stratul de carne si terminam cu un strat de varza.
Peste varza intindem smantana si dam vasul la cuptor la 175 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
Servim varza a la Cluj cu ardei iute si paine de casa.