Este una din mancarurile noastre preferate pe timp de iarna. Pe langa faptul ca varza murata este bogata in vitamina C, este buna si pentru o digestie sanatoasa,calciu, magneziu, potasiu si iod, care ajuta la buna functionare a creierului si sistemului nervos...
Varza murata se spala sub jet de apa rece, iar daca este prea sarata varza se tine pentru cateva minute in apa rece, atat cat sa se mai desareze. Se taie varza in sferturi, se taie cotoarele, se stoarce intre palme de surplusul de apa si se toaca marunt fidelute.(eu am folosit robotul de bucatarie si a iesit tare frumos taiata)
Carnea de porc, se spala, se usuca cu prosoape de hartie, se taie in cuburi de marime potrivita si se condimenteaza cu un praf de sare, piper si cimbru Se prajeste carnea la foc iute in putin ulei de masline. Cand carnea a prins crusta, se adauga ceapa, se lasa se se caleasca ceapa pana devine sticloasa si se adauga apoi sosul de la borcan(aproximativ 400 ml sos)
Intr-un vas de lut se pune jumatate din cantitatea de varza murata tocata, se adauga carnea cu sos, se amesteca, se adauga si restul de varza tocata, oprind doar un pumn de varza pentru pus deasupra (ca la sarmale). Se mai adauga piper proaspat macinat, cimbru uscat si se amesteca toate ingredientele. Se pun cateva frunze de dafin deasupra, putina varza toccata, se acopera vasul si se da la cuptor la 160 grade pentru 2 ore. Se serveste calda cu ardei iute si de ce nu? un pahar de tuica fiarta inainte.
Sa va fie de bine!!!
1
daca nu aveti un sos facut in casa, cumparati un sos simplu din rosii si plante aromatice
2
noi am servit cu o paine cu malai, dar la fel de bine merge cu un bot de mamaliga