"Mandru mi-s bucataras!"
Dupa reteta clasica cu vinete si ardei , va propun o varianta la care am adaugat in plus dovlecei si morcovi..
Cu cat punem mai multe legume cu atat este mai buna. Dovleceii lasa multa apa deci trebuie numai fiarta un pic mai mult.
https://www.blogulluicatalina.com/2021/08/zacusca-de-dovlecei-vinete-si-ardei.html
retete de suflet
Se coc la cuptor (la flacara daca puteti) ardeii si vinetele la 200°C .
Am lasat 30-40 de minute ardeii si 50 de minute vinetele. Totul depinde de marimea lor. Intoarceti legumele de 2 ori .
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt.
Curatati si dati pe razatoare morcovii. Dati pe razatoare dovleceii (lasati coaja daca sunt bio).
Spalati si dati rosiile pe razatoare pentru a indeparta pielea. Prajiti ceapa si usturoiul timp de 10 minute in 100 ml de ulei de masline.
Adaugati morcovii si sotati impreuna in jur de 8 minute.
Puneti dovleceii , amestecati si fierbeti impreuna 10 -15 minute.
Puneti sare marina, piper, foi de dafin, cimbru uscat.
Adaugati rosiile cu sucul lor, amestecati si fierbeti totul 30-40 minute amestecand. Scoateti ardeii si puneti-i cu un pic de sare intr-o oala acoperita cu un capac. Lasati-i sa se raceasca, apoi decojiti-i si indepartati cotorul si semintele. Pastrati sucul lasat. Scoateti vinetele. Eu le decojesc imediat cand sunt fierbinti, pulpa ramane astfel alba. Atentie la degete hi hi Puneti-le pe o tava inclinata si lasati-le sa scurga. Aruncati sucul lasat de vinete caci este amar.
Tocati marunt vinetele si ardeii si adaugati la compozitia cu dovlecei. Puteti da totul prin masina de carne daca doriti, dar eu prefer sa simt un pic legumele. Nu uitati sucul lasat de ardei, da gust.
Puneti bulionul, adaugati otetul si 50 -100 ml ulei de masline.
Lasati sa fiarba la foc potrivit 30-40 de minute.
Amestecati in mod regulat. Verificati de sare si piper, adaugati daca trebuie. Cand se-ngroasa si-ncepe sa se prinda usor pe fundul oalei este gata.
Puneti zacusca fierbine in borcanele sterilizate. Lasati 1 cm de spatiu si puneti o lingura de ulei la suprafata. Inchideti-le si sterilizati-le- este mai sigur si cum am pus dovlecei am ales siguranta. Eu le sterilisez la cuptor. Puneti-le intr-o tava fara sa se atinga, adaugati apa calda in tava- un deget. Gatiti 40 de minute la 120°C. Le-am lasat apoi in cuptor o noapte. Puteti congela daca nu vreti sa puneti in borcane.
1
pentru 6-7 borcane de 500 ml
2
puteti congela daca nu vreti sa puneti in borcane.