Provocarea GastroArt
Spalam ciupercile si le fierbem in apa cu sare. La fel procedam si cu trufele de padure. Eu le frec cu o periuta sa fiu sigura ca indepartez eventalele particule de pamant.
Se scurg bine si se maruntesc in robotul de bucatarie sau le dam prin masina de tocat.
Coacem vinetele, le curatam de coaja si le lasam pe un fund de lemn pus inclinat sa fim siguri ca se scurge tot lichidul amar din ele.
Coacem si ardeiul, il punem intr-un vas sau o punga de plastic. Presaram sare si acoperim vasul cu un capac pentru jumatate de ora. In felul acesta ardeiul se va curata mai usor.
Tocam ceapa si o calim in mixul de ulei cu o lingurita de sare.
Dupa 5 minute, adaugam ardeii si morcovii dati prin robot sau masina de tocat.
Calim la foc mic 5-10 minute dupa care adaugam ciupercile tocate, mai lasam cateva minute sa se caleasca si adaugam sucul de rosii. Lasam sa fiarba pana scade zeama lasata de ardei si rosii.
Adaugam intre timp condimentele, sarea, boabele de piper si foile de dafin.
Adaugam apoi ciupercile maruntite prin robot si vinetele scurse si tocate marunt.
Dam cratita a cuptor la foc mic si mai lasam sa fiarba in jur de 30 minute.
Cand este gata, o luam de pe foc.
Punem zacusca in borcane curate si sterilizate. Infiletam capacele si asezam borcanele intr-o cratita mai mare pe fundul careia am pus un prosop.
Turnam apa cam o treime din inaltimea borcanelor si lasam aproximativ 30 - 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
Cand timpul a trecut, oprim focul si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.
Dupa ce am terminat de sterilizat toata zacusca si cand borcanele sunt reci, se depoziteaza toate borcanele in camara.
Pofta buna! :)
1
Daca preferati, puteti sa adaugati si 2-3 catei de usturoi.