Separam albusurile de galbenusuri.
Intai batem albusurile spuma cu praful de sare si 4 linguri de zahar.
Separat mixam galbenusurile cu restul de zahar, praful de copt si pudra turmeric pana isi dubleaza volumul.
Adaugam pe rand apa minerala, apoi incorporam cu grija sa nu se lase...
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Incorporam cate doua linguri de spuma de albus, una de pesmet, amestecam cu mixerul dar la viteza cea mai mica.
Repetam operatiunea pana...
Clatim boabele de soia uscate intr-o sita sub jet de apa, dupa care le lasam la hidratat cateva ore (eventual peste noapte).
Indepartam cojile de pe boabe, framantandu-le intre palme,apoi punem boabele la fiert pentru 1 ora.
Scurgem apa de pe boabe, punem apa curata si le mai fierbem inca o...
Am sa trec ca si timp de preparare 15 minute pentru varianta in care doriti sa folositi conserva de soia care are boabele prefierte.
Eu am folosit insa boabe uscate, pe care le-am tinut de seara pana dimineata la hidratat in apa.
Le-am framantat asa hidratate intre palme sa scap de coji,...
Incalzim usor borsul (trebuie sa fie doar caldut).
Lichefiem drojdia, amestecand-o cu un praf de sare si o lingurita de zahar.
Adaugam 2-3 linguri de bors caldut, si o lingurita de faina, amestecam maiaua bine si o lasam 10 min. la dospit.
Punem faina intr-un castron incapator, formam o...
Spalam salata si o taiem franjuri.
Prazul se curata, se spala si se taie rondele (sau bucati, cum am procedat eu).
Sotam prazul in 3 linguri de ulei, adaugam pasta de tomate,borsul, zarzavatul din borcan, punem cca 2,5l apa si lasam sa fiarba totul la foc potrivit pana se inmoaie toate...
Amestecam drojdia cu sarea si zaharul. Adaugam cateva lingurite de apa calduta si una de faina, apoi lasam 10 minute amestecul obtinut la dospit.
Faina (la temperatura camerei) se aseaza intr-un castron, se formeaza gaura la mijloc, punem drojdia dospita si ama calduta, apoi amestecam toate...
Amestecam drojdia cu zaharul vanilat si praful de sare pana devine lichida.
Adaugam pudra de roscove, apoi 1 cana de ulei+1 cana de apa minerala (la temperatura camerei).
Punem faina peste amestecul de lichide si framantam un aluat elastic pe care-l lasam cca 1 ora la dospit in loc ferit de...
Curatam ananasul si il taiem felii / rondele groase de 1cm.
Intr-o cratita incapatoare punem 250 gr. zahar, scurgem zeama de la 1 lamaie si asezam rondelele de ananas.
Dam cratita la cuptor la temperatura ridicata (200 grade) timp de 20 minute sa se caramelizeze zaharul si sa se inmoaie...
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem rondele.
Curatam leurda, o spalam si o taiem fasii cat mai inguste.
Peste cartofi punem toate ingredientele enumerate mai sus,inclusiv o manuta de frunze tocate de leurda, amestecam foarte bine cartofii sa se imbrace toti in pasta...
Spalam leurda. Tocam marunt coditele de leurda si le calim in ulei.
Adaugam rosiile pasate, pasta de ardei, foaia de dafin, ssi piper dupa gust.
Calim cca 10 minute aceste ingrediente, adaugam 4l apa rece, punem in oala si spanacul congelat si lasam sa fiarba la foc potrivit cca 30 min....
Eu prepar blatul in general cu o zi inainte de a avea nevoie de tort.
Separ albusurile de galbenusuri; pentru inceput bat albusurile spuma cu 5 linguri dezahar tos si un praf de sare.
Galbenusurile le mixez cu alte 5 linguri de zahar+praful de copt ; dupa ce-si maresc vizibil volumul, adaug...
Trecem nuca si coaja de portocala confiata prin robot.
Amestecam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul (+ zaharul vaanilat), apoi cu 2 oua intregi+1 albus,nuca macinata si coaja de portocala.
La final adaugam faina, framantam totul cca 10 minute, intindem aluatul pe...
Amestecam drojdia cu zaharul sarea si apa calduta.
Adaugam untul, cascavalul ras si semintele de in.
Amestecam, punem faina si uleiul, framantam aluatul pana cand devine elastic si se poate intinde usor.
Lasam aluatul acoperit pentru a-l feri de curenti si trecem la prepararea...
Mancarea de ciuperci:
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
O punem la sotat in ulei,la foc potrivit.
Curatam ciupercile si le spalam, le feliem si le adaugam peste ceapa sotata.
Adaugam semintele de mustar, sare si piper dupa gust, apoi rosiile pasate+ marar verde tocat si...
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecam untul cu branzade burduf, semintele de chimen si cele de in.
Adaugam laptele caldut, sarea si la final faina cat cuprinde.
Amestecam toate ingredientele, obtinem un aluat elastic.
Il dam la rece pentru 30 minute....
Lichefiem drojdia prin amestecarea acesteia cu 1 plic de zahar vanilat si putina sare.
Adaugam 1 cana de apa minerala si una de ulei (la temperatura camerei),esenta de vanilie si la final faina.
Eu am folosit la lichide o cana de 250 ml iar faina necesara a fost cca 800 gr.
Obtinem un...
Drojdia se sfarama intre degete si se adauga zaharul vanilat si un praf de sare peste ea; amestecam sa devina lichida.
Adaugam apa minerala si uleiul (la temperatura camerei), esenta de vanilie si la final faina in ploaie.
Mixam totul foarte bine, asa incat sa nu avem cocoloase.
Incingem...
Amestecam drojdia cu zaharul si o lingurita rasa de sare pana devine lichida.
Punem peste drojdie apa calduta, 1 lingura seminte de in, fulgii de secara iar la final faina.
Amestecam toate ingredientele cu mana, vom obtine un aluat lipicios, adaugam 2 linguri de ulei si il turnam in tava...
Punem boabele de soia la hidratat inainte cu 3-4 ore in apa rece. La jumatatea timpului schimbam apa.
Frecam intre palme boabele hidratate pentru a indeparta cojile care vor pluti deasupra apei, clatim cu apa din abundenta sa indepartam toate cojile.
Curatam si spalam ceapa si morcovul....
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu 3 linguri de zahar pana obtinem o spuma tare.
Galbenusurile se freaca cu alte 3 linguri de zahar, praf de copt, un praf de sare pana-si dubleaza volumul. Adaugam apa minerala,esenta de migdale si nuca macinata, mixam la viteza mica a...
Indepartam pielea de pe pulpele de pui inferioare.
Curatam ceapa si morcovul, le spalam, apoi le taiem rondele (ceapa o taiem rondele mai subtiri, rondelele de morcov le taiem putin mai groase).
Asezam intr-o cratita ceapa si morcovul, punem deasupra lor ciocanelele, presaram sare si piper...
Amestecam drojdia cu o lingura de zahar si un praf de sare pana devine lichida.
Incalzim usor borsul, il punem peste drojdia dizolvata.
Adaugam o cana de ulei,apoi faina cat cuprinde.
Va rezulta un aluat foarte gras,care se modeleaza extrem de usor.
Lasam aluatul la crescut cca...
Curatam ceapa,o spalam si o taiem cubulete.
La fel procedam si cu morcovul.
Sotam ceapa si morcovul in ulei cca 10 minute.
Spalam orezul in apa rece, il scurgem,apoi il adaugam peste legumele sotate si amestecam in continuu doua-trei minute sa nu se prinda mancarea de cratita.
Adaugam...
Amestecam drojdia cu sarea si o lingurita de zahar pana devine lichida.
Adaugam putin apa calduta (3-4 linguri), cateva lingurite de faina si lasam maiaua la dospit (10 min).
Faina se aseaza intr-un castron, facem o gaura la mijloc, adaugam maiaua+ margarina topita la microunde, coaja de...
Curatam urzicile de impuritati si le spalam foarte bine sub jet de apa pana.
Le punem la fiert in apa rece cu sare pana observam ca se inmoaie frunzele.
Le scurgem dar nu aruncam apa in care au fiert urzicile pentru ca vom folosi o parte din ea la sosul de faina.
Spalam leurda si taiem...
Curatam si spalam legumele.
Calim ceapa tocata,telina si morcovul taiat cubulete in ulei, apoi adaugam rosiile pasate, sare si piper dupa gust.
Lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam apa in oala, punem ardeiul taiat fasii, cozile de brocolli date pe razatoarea fina.
Lasam sa fiarba la...
Morcovii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea fina.
Se pun intr-un castron de plastic impreuna cu dulceata de flori de salcam, sarea,zaharul, uleiul, bicarbonatul, praful de copt si sucul de fructe. Se mixeaza cca 10 min. la viteza normala.
Adaugam pudra de roscove, esenta...
Mancarea de spanac:
Curatam ceapa, o spalam si o taiem marunt.
O punem cca 5 minute la calit in ulei, saram, piperam si adaugam spanacul decongelat (sau daca folosim spanac proaspat il spalam, tocam, fierbem cca 10 min in apa cu sare).
Adaugam pasta de rosii si lasam sa fiarba la foc mic...
Taiem painea felii dar lasam coaja de la baza intreaga (tip acordeon).
Intre feliile de paine asezam cate o felie de unt.
Mararul se spala si se toaca marunt, apoi se presara verdeata intre feliile de paine.
Presaram sare si piper dupa gust.
Asezam painile in tava tapetata cu hartie...
Prajitura trio glazurata
Separam albusurile de galbenusuri. Intai batem albusurile spuma cu praful de sare si 4 linguri de zahar. Separat mixam galbenusurile cu restul de zahar, praful de copt si pudra turmeric pana isi dubleaza volumul. Adaugam pe rand apa minerala, apoi incorporam cu grija sa nu se lase...
Mini savarine
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Incorporam cate doua linguri de spuma de albus, una de pesmet, amestecam cu mixerul dar la viteza cea mai mica. Repetam operatiunea pana...
Mancare din boabe de soia
Clatim boabele de soia uscate intr-o sita sub jet de apa, dupa care le lasam la hidratat cateva ore (eventual peste noapte). Indepartam cojile de pe boabe, framantandu-le intre palme,apoi punem boabele la fiert pentru 1 ora. Scurgem apa de pe boabe, punem apa curata si le mai fierbem inca o...
Salata din boabe de soia si leurda
Am sa trec ca si timp de preparare 15 minute pentru varianta in care doriti sa folositi conserva de soia care are boabele prefierte. Eu am folosit insa boabe uscate, pe care le-am tinut de seara pana dimineata la hidratat in apa. Le-am framantat asa hidratate intre palme sa scap de coji,...
Cozonac de post (cu nuca si karob)
Incalzim usor borsul (trebuie sa fie doar caldut). Lichefiem drojdia, amestecand-o cu un praf de sare si o lingurita de zahar. Adaugam 2-3 linguri de bors caldut, si o lingurita de faina, amestecam maiaua bine si o lasam 10 min. la dospit. Punem faina intr-un castron incapator, formam o...
Bors de salata creata cu praz
Spalam salata si o taiem franjuri. Prazul se curata, se spala si se taie rondele (sau bucati, cum am procedat eu). Sotam prazul in 3 linguri de ulei, adaugam pasta de tomate,borsul, zarzavatul din borcan, punem cca 2,5l apa si lasam sa fiarba totul la foc potrivit pana se inmoaie toate...
Covrigi opariti
Amestecam drojdia cu sarea si zaharul. Adaugam cateva lingurite de apa calduta si una de faina, apoi lasam 10 minute amestecul obtinut la dospit. Faina (la temperatura camerei) se aseaza intr-un castron, se formeaza gaura la mijloc, punem drojdia dospita si ama calduta, apoi amestecam toate...
Cornulete de post cu pudra de roscove si rahat
Amestecam drojdia cu zaharul vanilat si praful de sare pana devine lichida. Adaugam pudra de roscove, apoi 1 cana de ulei+1 cana de apa minerala (la temperatura camerei). Punem faina peste amestecul de lichide si framantam un aluat elastic pe care-l lasam cca 1 ora la dospit in loc ferit de...
Tort cu ananas caramelizat
Curatam ananasul si il taiem felii / rondele groase de 1cm. Intr-o cratita incapatoare punem 250 gr. zahar, scurgem zeama de la 1 lamaie si asezam rondelele de ananas. Dam cratita la cuptor la temperatura ridicata (200 grade) timp de 20 minute sa se caramelizeze zaharul si sa se inmoaie...
Cartofi la cuptor cu leurda si rozmarin
Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii taiem rondele. Curatam leurda, o spalam si o taiem fasii cat mai inguste. Peste cartofi punem toate ingredientele enumerate mai sus,inclusiv o manuta de frunze tocate de leurda, amestecam foarte bine cartofii sa se imbrace toti in pasta...
Ciorba de spanac cu leurda si hrisca
Spalam leurda. Tocam marunt coditele de leurda si le calim in ulei. Adaugam rosiile pasate, pasta de ardei, foaia de dafin, ssi piper dupa gust. Calim cca 10 minute aceste ingrediente, adaugam 4l apa rece, punem in oala si spanacul congelat si lasam sa fiarba la foc potrivit cca 30 min....
Tort cu sfecla rosie
Eu prepar blatul in general cu o zi inainte de a avea nevoie de tort. Separ albusurile de galbenusuri; pentru inceput bat albusurile spuma cu 5 linguri dezahar tos si un praf de sare. Galbenusurile le mixez cu alte 5 linguri de zahar+praful de copt ; dupa ce-si maresc vizibil volumul, adaug...
Fursecuri aromate si glazurate
Trecem nuca si coaja de portocala confiata prin robot. Amestecam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul (+ zaharul vaanilat), apoi cu 2 oua intregi+1 albus,nuca macinata si coaja de portocala. La final adaugam faina, framantam totul cca 10 minute, intindem aluatul pe...
Cornulete aperitiv cu ciuperci,leurda si morcov
Amestecam drojdia cu zaharul sarea si apa calduta. Adaugam untul, cascavalul ras si semintele de in. Amestecam, punem faina si uleiul, framantam aluatul pana cand devine elastic si se poate intinde usor. Lasam aluatul acoperit pentru a-l feri de curenti si trecem la prepararea...
Piure de cartofi si ciuperci cu sos de rosii
Mancarea de ciuperci: Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. O punem la sotat in ulei,la foc potrivit. Curatam ciupercile si le spalam, le feliem si le adaugam peste ceapa sotata. Adaugam semintele de mustar, sare si piper dupa gust, apoi rosiile pasate+ marar verde tocat si...
Saleuri de casa cu branza de burduf
Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam untul cu branzade burduf, semintele de chimen si cele de in. Adaugam laptele caldut, sarea si la final faina cat cuprinde. Amestecam toate ingredientele, obtinem un aluat elastic. Il dam la rece pentru 30 minute....
Cornulete de post cu dulceata de visine
Lichefiem drojdia prin amestecarea acesteia cu 1 plic de zahar vanilat si putina sare. Adaugam 1 cana de apa minerala si una de ulei (la temperatura camerei),esenta de vanilie si la final faina. Eu am folosit la lichide o cana de 250 ml iar faina necesara a fost cca 800 gr. Obtinem un...
Clatite de post
Drojdia se sfarama intre degete si se adauga zaharul vanilat si un praf de sare peste ea; amestecam sa devina lichida. Adaugam apa minerala si uleiul (la temperatura camerei), esenta de vanilie si la final faina in ploaie. Mixam totul foarte bine, asa incat sa nu avem cocoloase. Incingem...
Pizza cu branza si cascaval
Amestecam drojdia cu zaharul si o lingurita rasa de sare pana devine lichida. Punem peste drojdie apa calduta, 1 lingura seminte de in, fulgii de secara iar la final faina. Amestecam toate ingredientele cu mana, vom obtine un aluat lipicios, adaugam 2 linguri de ulei si il turnam in tava...
Ciorba de soia
Punem boabele de soia la hidratat inainte cu 3-4 ore in apa rece. La jumatatea timpului schimbam apa. Frecam intre palme boabele hidratate pentru a indeparta cojile care vor pluti deasupra apei, clatim cu apa din abundenta sa indepartam toate cojile. Curatam si spalam ceapa si morcovul....
Chec cu nuca,migdale si seminte de rodie
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu 3 linguri de zahar pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile se freaca cu alte 3 linguri de zahar, praf de copt, un praf de sare pana-si dubleaza volumul. Adaugam apa minerala,esenta de migdale si nuca macinata, mixam la viteza mica a...
Pulpe de pui cu hrisca
Indepartam pielea de pe pulpele de pui inferioare. Curatam ceapa si morcovul, le spalam, apoi le taiem rondele (ceapa o taiem rondele mai subtiri, rondelele de morcov le taiem putin mai groase). Asezam intr-o cratita ceapa si morcovul, punem deasupra lor ciocanelele, presaram sare si piper...
Cornulete cu rahat (de post)
Amestecam drojdia cu o lingura de zahar si un praf de sare pana devine lichida. Incalzim usor borsul, il punem peste drojdia dizolvata. Adaugam o cana de ulei,apoi faina cat cuprinde. Va rezulta un aluat foarte gras,care se modeleaza extrem de usor. Lasam aluatul la crescut cca...
Pilaf de orez (de post)
Curatam ceapa,o spalam si o taiem cubulete. La fel procedam si cu morcovul. Sotam ceapa si morcovul in ulei cca 10 minute. Spalam orezul in apa rece, il scurgem,apoi il adaugam peste legumele sotate si amestecam in continuu doua-trei minute sa nu se prinda mancarea de cratita. Adaugam...
Gogosi de post
Amestecam drojdia cu sarea si o lingurita de zahar pana devine lichida. Adaugam putin apa calduta (3-4 linguri), cateva lingurite de faina si lasam maiaua la dospit (10 min). Faina se aseaza intr-un castron, facem o gaura la mijloc, adaugam maiaua+ margarina topita la microunde, coaja de...
Mancare de urzici cu soia si leurda
Curatam urzicile de impuritati si le spalam foarte bine sub jet de apa pana. Le punem la fiert in apa rece cu sare pana observam ca se inmoaie frunzele. Le scurgem dar nu aruncam apa in care au fiert urzicile pentru ca vom folosi o parte din ea la sosul de faina. Spalam leurda si taiem...
Ciorba de broccoli
Curatam si spalam legumele. Calim ceapa tocata,telina si morcovul taiat cubulete in ulei, apoi adaugam rosiile pasate, sare si piper dupa gust. Lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam apa in oala, punem ardeiul taiat fasii, cozile de brocolli date pe razatoarea fina. Lasam sa fiarba la...
Prajitura de post cu roscove si rodie
Morcovii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea fina. Se pun intr-un castron de plastic impreuna cu dulceata de flori de salcam, sarea,zaharul, uleiul, bicarbonatul, praful de copt si sucul de fructe. Se mixeaza cca 10 min. la viteza normala. Adaugam pudra de roscove, esenta...
Chiftele de cartofi cu mancare de spanac
Mancarea de spanac: Curatam ceapa, o spalam si o taiem marunt. O punem cca 5 minute la calit in ulei, saram, piperam si adaugam spanacul decongelat (sau daca folosim spanac proaspat il spalam, tocam, fierbem cca 10 min in apa cu sare). Adaugam pasta de rosii si lasam sa fiarba la foc mic...
Paine aromata incalzita la cuptor
Taiem painea felii dar lasam coaja de la baza intreaga (tip acordeon). Intre feliile de paine asezam cate o felie de unt. Mararul se spala si se toaca marunt, apoi se presara verdeata intre feliile de paine. Presaram sare si piper dupa gust. Asezam painile in tava tapetata cu hartie...