Vara este sezonul deserturilor racoroase si aromate, tocmai de aceea trebuie sa iti pui imaginatia la incercare si sa gatesti tot ce iti trece prin cap. Spre exemplu, daca esti un iubitor de sampanie si vrei sa incluzi aceasta bautura cu bule in deserturile tale favorite, ai putea invata cateva retete noi cu care sa te delectezi in weekend sau in orice zi libera.
Iata cateva deserturi cu sampanie dupa care te vei topi!
Inghetata de sampanie
Daca vrei sa pregatesti o cina romantica intr-o seara torida de vara, alege sa servesti o astfel de inghetata si vei reusi sa iti impresionezi partenerul.
Ai nevoie de:
· 100 ml frisca;
· 2 oua;
· 250 ml lapte;
· 1 pahar sampanie;
· 40 g zahar vanilat.
Pune zaharul, laptele si galbenusurile intr-o oala la foc mic. Amesteca energic pana ajunge la punctul de fierbere. Adauga licoarea efervescenta si frisca si pune amestecul intr-un bol tinut in prealabil la rece, cel putin o jumatate de ora. Serveste inghetata in cupe elegante.
Jeleu de sampanie cu rodie
Daca vrei sa incerci un desert inedit, acest jeleu este varianta perfecta pentru o dupa-amiaza racoroasa si dulce. Fie ca vrei sa il servesti alaturi de prieteni, fie ca preferi sa il imparti doar cu familia, jeleul va fi pe gustul tuturor.
Ai nevoie de:
· 1 sticla sampanie de pe BeiCeVrei;
· 250 ml apa;
· 300 g zahar;
· 10-12 foi de gelatina;
· 1/2 lingurita extract de vanilie;
· semintele de la o rodie;
· ulei pentru uns forma;
· smantana pentru frisca pentru servit (optional).
Unge cu ulei o forma de silicon si pune-o pe o tava. Toarna bautura alcoolica si apa intr-o oala, adauga zaharul si amesteca pentru a-l dizolva, dar nu mai amesteca atunci cand oala este pe foc. Pune foile de gelatina intr-un vas mare si acopera-le cu apa rece, lasandu-le la inmuiat cateva minute.
Pune oala pe foc, da lichidul in clocot si lasa-l sa fiarba un minut. Adauga vanilia si lasa amestecul sa fiarba incet pentru inca un minut, apoi ia oala de pe foc.
Toarna cu grija 250 ml din amestecul de vin si zahar intr-o cana gradata. Dupa ce foile de gelatina au stat 5 minute la inmuiat, scoate-le si stoarce-le de excesul de apa si incorporeaza-le cu un tel in cana gradata cu amestecul fierbinte de vin si zahar pana se dizolva.
Toarna lichidul din cana gradata inapoi in oala, amesteca din nou cu un tel, apoi transfera tot lichidul inapoi in cana gradata de unde poti sa il torni in forma de silicon. Umple forma si da-o la frigider peste noapte pentru a se inchega.
Inainte de servire, umple un bol cu apa calda care sa ajunga pana la jumatatea formei de silicon. Asaza forma in apa calda pentru jumatate de minut. Scoate forma si plaseaza farfuria sau platoul pe care vei servi deasupra. Rastoarna si ridica forma. Cand servesti, presara semintele de rodie si toarna smantana pentru frisca deasupra.
Briose cu sampanie
O alta reteta pe care trebuie neaparat sa o incerci daca adori aceasta bautura sofisticata si eleganta este cea cu briose. Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase si pot fi servite chiar si de copii, in cantitati moderate, briosele cu spumant sunt fragede si foarte aromate.
Ai nevoie de:
· 200 g faina;
· 200 g zahar;
· 1/4 lingurita bicarbonat;
· 1 lingurita praf de copt;
· un praf de sare;
· 180 g unt la temperatura camerei;
· 2 oua;
· miezul de la o pastaie de vanilie;
· 120 ml smantana;
· 120 ml sampanie.
Incinge cuptorul la 180 de grade si pune formele pentru briose in tava. Intr-un bol, amesteca untul si zaharul pana obtii o spuma. Adauga ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Pune si miezul de la pastaia de vanilie. Cerne faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Adauga 1/2 din cantitatea de amestec de faina peste amestecul din unt si ou si amesteca bine.
Pune toata smantana si sampania si amesteca pana sunt incorporate. La final, adauga si restul de faina si amesteca pana obtii un aluat fin. Pune compozitia in formele pentru briose si da tava la cuptor pentru 30 de minute.