Prepararea orezului este una dintre tehnicile de baza intr-o bucatarie, insa a face un bol perfect de orez simplu si pufos, in care fiecare bob este fiert atat cat sa se distinga si sa nu fie o masa compacta nu este atat de usor pe cat pare. Nu este imposibil, insa trebuie sa stii cateva mici secrete: trebuie folosita cantitatea potrivita de apa, temperature medie, o oala incapatoare insa nu foarte mare si trebuie sa se ia in calcul faptul ca orezul gatit trebuie sa se odihneasca si sa se aseze un timp dupa ce a fost luat de pe foc.
Pasul 1: Spalarea sau inmuierea
Orezul se clateste in general de cateva ori cu apa rece. Exista doua motive pentru care se face acest lucru: in unele mori se foloseste pudra de talc pentru decorticare, de aceea este un pas important ce trebuie respectat. Mai mult, se inlatura astfel praful de orez faramitat ceea ce duce la obtinerea unei retete mai putin lipicioase.
Pentru cele mai multe mancaruri de zi cu zi, poti obtine rezultate bune inmuind orezul. Daca este unul mai vechi, se inmoaie timp de 30 de minute, ceea ce face boabele mai putin casante. Inmuierea este o tehnica recomandata mai ales orezului basmatic, pentru ca ajuta boabele sa se expandeze la capacitate maxima. Asigura-te ca strecori bine orezul pentru a elimina excesul de apa la gatit.
Exista mai multe metode de a gati orezul, dar cea mai simpla este cea a absorbtiei: orezul este gatit intr-o cantitate de apa masurata, in asa fel incat in momentul in care este fiert, toata apa a fost absorbita. Pe masura ce nivelul apei scade, aburul continua procesul de gatire.
Secretul este sa iti dai seama care este cantitatea corecta de apa. Ca regula generala, foloseste o cana si jumatate pana la o cana si trei sferturi de apa pentru fiecare cana de orez alb cu bobul lung, dar probabil va trebui sa experimentezi de cateva ori pentru a afla care este cantitatea exacta care iti place cel mai mult. Orezul maro necesita mai multa apa, iar cel cu bobul scurt are nevoie de mai putina. Retine ca mai multa apa te ajuta sa obtii un orez mai moale si lipicios, preferat in retetele de tip stir-fry. Mai putina apa este insa necesara pentru orez ferm, in special cel folosit in salate.
Un alt element important este folosirea unei oale cu fundul gros, care sa previna lipirea orezului de baza ei si un capac care sa i se potriveasca pentru a pastra aburul. Daca iese abur prin marginile capacului, se recomanda folosirea unui prosop care sa asigure ca apa evaporata nu parareste oala.
Reteta de baza pentru orez simplu:
- O cana orez alb cu bobul lung;
- Unt nesarat sau ulei de masline (optional);
- Sare (optional);
Spala orezul de cateva ori in apa rece. Apoi strecoara-l. Intr-o oala medie cu fund dublu amesteca 1 cana si trei patrimi cu apa, orezul, putin unt sau ulei sis are. Tine totul la foc mare pana ajunge in punctual de fierbere. Apoi redu temperature si acopera oala (daca ai aragaz electric, seteaza o temperatura medie pentru ochiul alaturat celui pe care fierbe oala, iar cand apa da in clocot, muta oala pe celalalt ochi).
Lasa la fiert pana cand apa este complet absorbita si orezul este al dente, cam 12 minute. Ia oala de pe foc si lasa orezul sa se odihneasca, cel putin 5 minute si pana la 30 de minute, fara a lua capacul de pe oala. Apoi se poate servi.
Foto: itsfordinner.com